Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
D'assassí feixista de Miquel Grau a procurador a València
09/04/2013 Memòria històrica

"Per cridar "Vull l'Estatut", ai, ai, ai, ai! Per cridar "Vull l'Estatut" a Miquel assassinaren". Aquests versos pertanyen a la famosa cançó que els músics d'Al Tall van dedicar al jove alacantí Miquel Grau, assassinat el 6 d'octubre 1977 mentre pegava cartells que anunciaven la Diada del País Valencià.

La seua mort per part d'un militant de Fuerza Nueva el va convertir en símbol de la lluita per l'autonomia i l'esquerra en plena Transició. La persona que va ser detinguda, portada davant el jutge i empresonada per tal delicte es diu Miguel Ángel Forner Sandoval, i com ha arreplegat recentment el diari "El Mundo", actualment treballa com a procurador en els tribunals de València. Com ha informat recentment Levante-EMV.

Com ha pogut comprovar l'esmentat diari, actualment respon professionalment al nom de Miguel Ángel-Díaz Forner Sandoval, i el seu despatx està en la ciutat de València.

Segons el setmanari "El Temps", Forner Sandoval forma part d'una família ben posicionada que va fer fortuna amb les concessions de l'administració franquista en el negoci de les gasolineres.

El jove Miquel Grau, de 20 anys i militant del Moviment Comunista del País Valencià, es trobava el dia de l'agressió col·locant cartells, cridant a la manifestació reivindicativa quan van començar a llançar-los aigua i un test. Si bé, al principi no li van donar importància, però posteriorment una gran rajola va impactar en el cap de Grau, causant-li greus ferides que el van deixar en coma. Deu dies després va morir i la jornada següent en la ciutat d'Alacant es va celebrar el seu funeral, al que van assistir milers de persones que van omplir els carrers.

L'11 d'octubre ingressava en la presó d'Alacant després de lliurar-se voluntàriament i quasi un any després Migue Ángel Forner Sandoval era condemnat a dotze anys i un dia de reclusió menor com a autor d'un delicte consumat d'homicidi. L'ara procurador a València també va haver de realitzar una indemnització als familiars de Grau d'un milió i mig de pessetes (uns 9.000 €) i un altre mig milió (uns 3.000 €) pel cost de l'estada i operacions del mort durant la seua atenció sanitària. En 1979 el Tribunal Suprem confirmaria la decisió de l'Audiència Provincial d'Alacant després de desestimar un recurs de l'acusat.

 

Indult del Govern de Suárez

No obstant açò en 1982 eixia de la presó. El Butlletí Oficial de l'Estat recull el Reial decret pel qual al maig de 1979 el ministre espanyol de justícia del govern d'Adolfo Suárez, Íñigo Cavero, concedia l'indult parcial a Miguel Ángel Forner "commutant la pena privativa de llibertat per la de sis anys i un dia a la presó major". Segons informacions referides al condemnat, el seu curt pas per la presó va ser producte de diversos avantatges penitenciaris de l'època.

Com explica el diari d'àmbit estatal abans assenyalat, durant la seua estada carcerària va estudiar Dret. La seua cosina es va casar amb José Fernández Cerrá, un dels tres assassins dels advocats d'Atocha, avui propietari de dues empreses en la província d'Alacant.

 

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid