Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Habitatge
Un decret sobre els desnonaments que exclou la majoria de famílies afectades

La PAH afirma que tot és "pur teatre", ja que "la patronal de la banca va dictar el decret la setmana passada i el govern ha redactat ara el que li mana el seu amo"

17/11/2012 Drets i Llibertats
Pedaç als desnonaments. El govern espanyol ha aprovat dos reials decrets que volen frenar l'allau de desnonaments pressionat per la situació d'emergència social que ha esclatat amb el suïcidi de dues persones a Granada i Barakaldo. I ho ha fet només després que la banca anunciés una moratòria pel seu compte.

L'actual ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, el que va deixar el càrrec de president executiu de Lehman Brothers –companyia que va originar la crisi financera- per haver fet fallida, va anunciar dijous les mesures i va enumerar els requisits que fan falta per acollir-se a la moratòria de dos anys en els desnonaments. Molt lluny doncs del que la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) porta exigint des de fa quatre anys: dació en pagament retroactiva, moratòria immediata en els desnonaments, lloguer social.

Segons Guindos els requisits són molt generosos però la PAH assegura que exclouen gairebé la majoria de famílies afectades, que no entren en les estrictes condicions que posa l'executiu espanyol. A més, considera que el simple fet de posar requisits és posar restriccions al dret a l'habitatge. Per començar, apunta que la dona que es va suïcidar a Barakaldo moments abans de ser expulsada de casa seva no hagués tingut dret a la moratòria en no complir cap dels condicionants imposats pel govern.

Requisits (s'hauran de complir tots):

- Tenir una renda inferior als 19.164 euros anuals (1.597 euros al mes).
- Tenir una quota d'hipoteca superior al 50% dels ingressos nets de la família.
- Que la càrrega hipotecària hagi crescut almenys 1,5 vegades en els últims quatre anys i a causa de la crisi.
- Que l'habitatge en litigi sigui l'única propietat de la família.

Condicionants (se n'ha de complir algun):

- Ser família nombrosa.
- Tenir dos fills o un fill de menys de tres anys. Les famílies amb dos fills majors de tres anys no podran accedir a la moratòria.
- Ser desocupat i haver esgotat totes les prestacions.
- Tenir una discapacitat de més del 33% o malalta que l'incapaciti de manera temporal o permanent per treballar.
- Tenir a càrrec dependents permanents.
- Tenir gent gran a càrrec.
- Ser víctimes de la violència masclista. El que no va dir De Guindos és que aquestes dones han d'estar encara casades per tenir dret a la moratòria. I és que va ocultar que les persones solteres o divorciades sense dos fills a càrrec no podran accedir-hi encara que tinguin ingressos anuals inferiors als 20.000 euros o un fill de cinc anys al càrrec (el requisit és de dos fills).

Solters i divorciats queden doncs exclosos del que el govern espanyol entén que és una unitat familiar. El BOE d'aquest divendres diu: "S'entendrà per unitat familiar la composta pel deutor, el seu cònjuge no separat legalment o parella de fet inscrita i els fills, amb independència de l'edat, que resideixin a l'habitatge, incloent-hi els vinculats per una relació de tutela, guarda o acolliment familiar".

"Un estratagema per fer contenta la banca"

Tot plegat és, per la PAH, "un estratagema suposadament basat en criteris econòmics i de vulnerabilitat amb l'única finalitat de fer contenta la banca i excloure per segona vegada la majoria de gent que està patint aquest drama". A més, critica que s'evita establir una moratòria eficaç, cosa que fa anys que exigeix la ciutadania.

"Ni els tristament morts entrarien en els criteris de Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i De Guindos", lamenta. Ni tantes altres famílies, com ara una parella amb dos fills menors de 4 i 6 anys que només tenen un subsidi de 420 euros amb el que han de sobreviure tots quatre.

Així mateix, apunta que per amagar una de les claus, la retroactivitat, anuncien la creació d'un fons social d'habitatges a lloguers baixos format pels edificis presos a les famílies. A més, el govern espanyol segueix eludint la ILP que la PAH ha presentat amb 614.246 signatures. Per aprovar aquestes mesures, l'executiu no ha ni negociat amb la PAH ni amb les famílies afectades, i evidentment ha ignorat les demandes que porta fent des del 2008.

Per tot plegat, té clar que tot és "pur teatre", ja que "la patronal de la banca va dictar el decret la setmana passada i el govern ha redactat ara el que li mana el seu amo". "Un cop més el govern és el braç armat de la banca, tota la resta són danys colaterals de la guerra de l'1% contra el 99%".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid