Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Protesta antimonàrquica
El col·lectiu Albaïna assegura que la protesta contra la visita del Príncep fou espontània

La protesta va ésser convocada mitjançant el boca a orella, de forma ràpida i improvisada. Tot i així, el col·lectiu li va donar suport i aplaudeix la ràpida capacitat de resposta del poble de Sóller.

22/08/2012 Política

Davant la menció, en el seu moment per part d’un mitjà local, del Col·lectiu Albaïna com a organitzador de la protesta contra la visita dels Prínceps espanyols a Sóller, l'entitat se n’ha desvinculat. I és que la protesta va ésser convocada mitjançant el boca a boca, de forma ràpida i improvisada, participant-hi persones de diferents col·lectius i àmbits, no pertocant a Albaïna el protagonisme d’aquesta, segons manifesta l'entitat en un comunicat sota el títol "No tenim rei".

Segons el comunicat, tot i la desvinculació formal com a col·lectiu, "no tan sols no rebutgen ni els motius ni les formes de la protesta, sinó que hi donam ple suport i aplaudim la ràpida capacitat de resposta del poble de Sóller".

Es dona el cas que a la protesta hi havien membres del Col·lectiu Albaïna, "però és que hauria estat una falta de coherència no haver-hi participat" remarca l'entitat.

Rebuig a la monarquia espanyola

El Col·lectiu Albaïna reivindica una societat democràtica, on la igualtat entre les persones i la sobirania popular constitueixin dos dels seus pilars bàsics, rebutjant així la presència de la corona espanyola a la vall. Per aquest, segons la nota, motiu rebutja la presència d’una institució, successora del franquisme, imposada d’una manera gens democràtica i com s’està provant, corrupte, la qual es troba situada per damunt de la resta de la ciutadania i gaudeix d’uns privilegis anacrònics.

A més, considera que en la situació actual, el cost de la Casa Reial és un autèntic dispendi que es podria estalviar, dedicant els més de seixanta milions d’euros anuals que tots els ciutadans de l’estat espanyol li paguen via impostos a altres serveis socials molt més necessaris. "Com a simple anotació, el manteniment del Palau de Marivent, costa a l’erari públic un milió set-cents mil euros, que pagam tots els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears, per aprofitar-lo no arriba a quinze dies a l’any, assenyala.

El col·lectiu indica que prefereixen que la vall de Sóller fos portada de revistes i diaris gràcies a la visita de gent de mèrit i no de fills de. "Fent els segons una publicitat en cap cas gratuïta, ja que és pagada de la butxaca de tots els ciutadans" remarca.

També mostra el seu rebuig a les declaracions del batle de Sóller Carlos Simarro aparegudes el 18 d’agost al “Setmanari Sóller”, on afirmava que “cridar als prínceps no és llibertat d’expressió”. Així, encoratgen "als sollerics i solleriques a lluitar per una societat socialment igualitària i a sortir al carrer per defensar-ho sempre que sigui necessari, lluny de restar callats, com voldrien els nostres governants actuals".

Protesta contra visita monàrquica

El passat dilluns 6 de d’agost es rebé a Sóller la visita dels prínceps espanyols. Envoltats de periodistes i dels membres de la Guàrdia Reial, arribaren al poble en tren per a tot seguit agafar el tramvia fins al port.

Just en el moment en el que es disposaven a entrar a una de les jardineres del tramvia, els membres de la corona foren rebuts amb crits per part d’una quinzena d’antimonàrquics. Aquests, agrupats al davant de l’estació en menys d’una hora, els proferiren crits com “fora la corona espanyola” i “a Mallorca no sou benvinguts”.

Davant la inesperada protesta, els agents de la Guàrdia Reial de paisà disposats al voltant de l’estació reaccionaren ràpidament. Es posaren al davant d’un dels antimonàrquics, bloquejant-li el pas i proferint crits de “viva los príncipes”, per tal de contrarestar la protesta. Veient com més protestants s’acostaven al tramvia i no desistien en els crits, coaccionaren i menysprearen als manifestants amb insults com “este es un hijo de puta” o “puta”, arribant un dels guàrdies de paisà a aixecar-se el polo, mostrant la pistola que portava al davall, per provar d’intimidar a uns dels antimonàrquics.

L’esbroncada succeí ben al davant les càmeres dels periodistes, els quals filmaren i fotografiaren la protesta. Tot i així, hi hagué un silenci mediàtic generalitzat. Molts dels mitjans de comunicació que feren ressò de l’arribada dels prínceps espanyols a Sóller ometeren la protesta, essent el cas d’IB3 el més barroer, retransmetent una notícia de gairebé dos minuts de durada sobre la visita dels prínceps, fent un flaix “vist no vist” de la protesta. Més notòria és l’omissió pel fet d’ésser la primera protesta contrària a la monarquia que es registra a Sóller en molts d’anys.

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid