Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria
La CUP demana que es recordin els detinguts per Garzón el 1992

Banyoles celebra avui un carnestoltes dedicat als Jocs Olímpics - La CUP apel·la a la memòria històrica

11/02/2012 Història
La CUP ha denunciat el paper que el jutge Baltasar Garzón, condemat ara pel Tribunal Suprem a 11 anys d'inhabilitació per per les escoltes de la trama Gürtel, va tenir ordenant la detenció de desenes d’independentistes l'any 1992 en el que es coneix com l'Operació Garzón.

La formació ha recordat que va ser el jutge que aquell any va aprovar la incomunicació dels detinguts a les dependències de la Guàrdia Civil, un període durant el qual els independentistes van ser torturats.

“Garzón va ignorar absolutament les tortures de què van ser objecte els detinguts tot i que declaraven davant seu haver estat torturats, va vulnerar els drets humans i va fer els ulls grossos davant el tractament que la policia va infligir contra els detinguts”, ha sentenciat Sandra Pazos, regidora de la CUP a Banyoles -ciutat que va patir de manera destacada l'Operació Garzón-, i ha remarcat que “no només va ignorar els maltractaments, sinó que va fer servir les declaracions extretes sota tortura per instruir la seva causa i les denúncies de tortura van ser arxivades, quedant en la impunitat”.

Una impunitat, assenyala la CUP, que es va veure “seriosament qüestionada” 12 anys després quan el Tribunal Europeu dels Drets Humans condemnés l’estat espanyol per no haver investigat les denúncies per tortura tot i les evidències existents. “Garzón n’era un dels màxim responsables jurídics, però no va pagar pels seus delictes”, ha manifestat Pazos.

La regidora independentista ha celebrat que Garzón hagi estat condemnat però ha lamentat que “hagi arribat 20 anys tard”. “Tot i que no ha estat condemnat per aquests fets, almenys no podrà seguir saltant-se la llei, tancant diaris o incomunicant detinguts i emparant tortures”, assevera Pazos, que ha indicat que Garzón “hauria de seure al banc dels acusats per les centenars de persones torturades, catalanes i basques, que han passat per davant seu i ha ignorat”.

Carnestoltes a Banyoles

Pazos s'ha pronunciat sobre aquest aspecte amb motiu del carnestoltes que se celebra aquest dissabte a Banyoles dedicat als Jocs Olímpics ara que fa 20 anys. La formació demana que això serveixi per recordar la persecució independentista que es va viure el 1992 arran de les Olimpíades i que va patir Banyoles de manera destacada amb la irrupció dels tancs i les forces d’ocupació espanyola a la ciutat. I en aquest sentit demana que es recordi especialment els tres independentistes banyolins que van ser detinguts pel seu compromís polític: Xavier Ros, Xavier Puigdemont i Xavier Alemany, tres persones perseguides únicament per la seva ideologia política.

“Més enllà de si ens sembla bé o no que es dediqui un carnestoltes a un fet negre de la nostra història com van ser els Jocs Olímpics del 92, creiem que cal recordar i condemnar especialment la ràtzia política de la que vam ser víctimes els independentistes d’aquest país”, ha sentenciat Pazos, que ha demanat que no s’oblidi i ha apostat perquè es faci memòria històrica “i es condemni un fet que vam patir també intensament a Banyoles”.

En aquest sentit, ha explicat que la ciutat va ser “literalment ocupada per les forces d’ocupació espanyola en un atemptat que va acabar amb la salvatge detenció de tres persones pel simple fet de ser independentistes”.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid