Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Pressupostos
Mas-Colell presenta "la retallada de la retallada"

El Govern ha aprovat el Projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat per al 2012, que segueix retallant en educació i sanitat tot i la rebaixa salarial dels treballadors públics

21/12/2011 Política
Projecte Llei de Pressupostos El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, lliura el projecte de llei de Pressupostos a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert | Autor: Generalitat de Catalunya
El Govern ha aprovat el Projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2012, que el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va lliurar ahir a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

Mentre Mas-Colell presentava els pressupostos, centenars de delegats del sector públic es van concentrar davant del Palau de la Generalitat convocats per la IAC, CCOO i UGT i IAC per realitzar una cassolada contra els pressupostos. Els sindicats critiquen que són "les retallades de les retallades" i que obren la "via de la mercantilització" dels serveis públics i busquen "només satisfer als mercats". És per això que avisen que "lluitaran fins el final" i demanen el "suport i comprensió" de la ciutadania. Pels sindicats, els pressupostos són una nova "retallada de drets socials" i una "fractura social", així com "antisocials" i "regressius".

Els sindicats denuncien també la "falsa" i "pantomima" negociació que ha portat a terme el Govern en la Mesa General del Sector Públic els darrers quinze dies i que ara comença una nova etapa "on el conflicte es radicalitzarà". Amb tot, confien que encara hi ha marge per les negociació amb el Govern.
A través de les mesures tributàries que planteja Mas-Colell als pressupostos i la llei de mesures fiscals i financeres la Generalitat preveu recaptar fins a 720 milions d'euros.

Precopagament sanitari

D'entre les noves mesures destaca la creació d'un impost sobre estades en allotjaments turístics i la introducció del precopagament sanitari a través d'una taxa per expedició de recepta farmacèutica o producte sanitari. Es tracta del "tiquet moderador" que gravarà els actes "preparatoris, accessoris i de millora de la informació" que permeten l'expedició de medicaments i productes sanitaris. Segons la norma, els titulars de la tarja sanitària hauran de pagar un euro per cada medicament prescrit. Serà una taxa universal, és a dir no hi haurà excepcions de moment. Segons Mas-Colell, això servirà per posar "barreres" al sobreús i a l'abús en l'àmbit de la prescripció farmacèutica.

Pel que fa a la taxa turística, cal destacar que entre la quota més alta i la més baixa només hi ha dos euros de diferència. Així, mentre una persona haurà de pagar un euro per un establiment normal, els clients dels hotels de cinc estrelles i creuers només n'hauran de pagar tres i els dels hotels de quatre estrelles dos.

D'altra banda, s'incrementa el canon de l'aigua per a ús domestic amb l'addició d'un tram per als consums superiors a 18 metros cúbics al mes. Es preveu una recaptació de 42 milions per eixugar el deute de l'ACA. També s'instaura un augment del tipus de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats, de l'1,2% al 1,5% en tots els supòsits generals, i de l'1,5% a l'1,8% en aquells documents en què s'hagi renunciat a l'exempció en l'IVA. A més, hi haurà un increment del tram autonòmic de l'impost sobre vendes minoristes d'hidrocarburs, que augmenta de 0,024 cèntims per litre de carburant fins a 0,048 cèntims.

Salut i Ensenyament continuen retallant-se tot i la rebaixa salarial

Els pressupostos dels departaments de Salut i Ensenyament es redueixen en un 4,8 i un 4,9%. Dos departaments que es retallen igualment tot i la rebaixa salarial dels treballadors públics. Benestar i Justícia, de la seva banda, pateixen una reducció de l'1% i del 2,7%, i hi ha un departament en positiu, Territori, amb un creixement del 14,8%.

El Departament de Salut va patir un ajust del 6,5% l'any passat, i aquest any continua ajustant-se, aquesta vegada en un 4,8%. Pel que fa a Ensenyament, la reducció de l'any 2011 va ser del 7,4%, i aquest any se situa en un 4,9%. Presidència disminueix l'11,8%, Economia i Coneixement el 9,2% i Empresa i Ocupació un ajust del 7,4%. 


També se suspèn el fons d'acció social i dels ajuts menjador, la suspensió de l'abonament del complement de productivitat i reducció al 50% dels imports màxims a percebre durant el 2012 en concepte de direcció per objectius del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut, es manté la suspensió de l'aportació al Pla de pensions i es redueixen, entre d'altres, els dies de lliure disposició i la cobertura de vacants.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid