Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Funció Pública
Les retallades al sector públic, una per una

Són un total de 19 propostes, que reproduïm íntegrament, rebutjades pels sindicats

01/12/2011 Política
La nova onada de retallades es va concretant. El Govern va presentar aquest dimecres als delegats de la funció pública 19 mesures d'estalvi amb les que diu que vol consolidar fiscalment els comptes de la Generalitat i complir amb l'objectiu de l'1,3% de dèficit a finals del 2012. El pla de retallades està format per 8 mesures de caràcter temporal i 11 d'estructurals i van dirigides a tots els funcionaris, el personal interí i a la plantilla estatutària, que afecta majoritàriament el personal sanitari de l'Institut Català de la Salut (ICS).

El paquet ha estat presentat en el marc de la mesa general de negociació de treballadors públics de l'administració de la Generalitat que està formada per representants dels sindicats i del Govern. Concretament, hi ha membres dels sindicats CCOO, UGT i de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), a més de membres de la Generalitat.

Mesures temporals:

1. Revisió de les plantilles ocupades per personal interí en serveis no finalistes ni essencials, amb l’objectiu de mantenir el màxim de llocs de treball possible i, per tant, proposant i debatent mesures d’abast més general d’acord amb les propostes que presentin els agents socials.
2. Reducció de l’import del complement específic o equivalent preferentment a les dues pagues addicionals dels mesos de juny i desembre del 2012. Aquesta mesura s’aplicaria tant al personal funcionari, com al laboral i estatutari.
3. Suspensió del Fons d’Acció Social.
4. Suspensió de l’abonament del complement de productivitat.
5. Reducció del 50% dels imports màxims a percebre durant el 2012 en concepte de Direcció per Objectius (DPO) del Personal Estatutari de l’ICS
6. Suspensió de l’aportació al pla de pensions.
7. No aprovació de nova oferta d’ocupació pública per al 2012 i suspensió de l’execució de les ofertes públiques aprovades i no convocades.
8. Establiment d’una excedència voluntària amb reserva del lloc de treball: Es proposa una excedència d’un termini mínim d’1 any i màxim de 3 anys amb reserva del lloc de treball, còmput de triennis i drets de previsió social.

Mesures estructurals:


9.  Revisió dels ajuts al menjar i establiment de mesures de flexibilitat de l’horari.
10. Supressió de les millores per Incapacitat temporal (IT)
11. Modificació de la retribució durant el primer any de reducció de jornada per tenir cura de fill.
12. Deducció proporcional de retribucions per absències injustificades.
13. Modificació dels dies d’assumptes personals.
14. Supressió dels dies addicionals de vacances (premis per antiguitat).
15. Modificació dels complements per estadis, nivells de carrera o trams docents.
16. Supressió dels fons de tecnificació.
17. Supressió dels complements de presència efectiva i de normalització dels horaris (PIPE i PINHO).
18. Regulació del complement per nombre d’assegurats del personal de contingent i zona de l’ICS.
19. Supressió de les subvencions sindicals i suspensió de pactes, acords o convenis en allò referent a l’increment del nombre d’hores de crèdit horari sindical per sobre del previst a la normativa (Llei orgànica de llibertat sindical, Estatut dels Treballadors i Estatut Bàsic de l’Empleat Públic) i en allò referent als alliberaments institucionals.

Els sindicats no ho accepten i avisen que les retallades "encendran el foc de la revolta"


Durant el temps que va durar la mesa de negociació, les protestes no es van aturar. A Barcelona, els sindicats es van concentrar a la Via Laietana davant de la seu del Departament de Governació per frenar les retallades. Ho van fer a diversos punts del Prinipcat de forma simultància. A Girona es van concentrar davant la seu del Govern. A Tarragona, els delegats sindicals de la Funció Pública van ocupar durant unes tres hores la cinquena planta de la Delegació del Govern. Des d'allà els representants sindicals van seguir la reunió de Barcelona i finalment van desallotjar l'edifici.

Acabada la reunió, els membres de la mesa de negociació dels empleats públics de la Generalitat van afirmar que els 19 punts presentats són "un insult" que han rebut amb indignació. Els sindicats lamenten que el Govern no ha quantificat les mesures i que no poden calcular la pèrdua salarial que representa l'ajust. Amb tot, s'han mostrat disposats a escoltar la concreció d'aquests punts a la reunió de dijous.

Les organitzacions que componen la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) han expressat el seu rebuig i indignació per la decisió del Govern i l'acusa de "fer pagar la crisi als treballadors i treballadores, i als sectors més febles de la societat, mentre continua defensant els interessos dels autèntics responsables de la crisi".

Per la IAC és "inacceptable" que, després d’any i mig d’haver sofert retallades salarials i acomiadaments, es tornin a plantejar mesures de reducció de les retribucions i de llocs de treball, per reduir la despesa pública "mentre es continuen malgastant diners i no es volen adoptar altres mesures més justes".

La IAC considera, d’altra banda, que prendre aquesta decisió dos dies després de les eleccions, sense haver dit res durant tota la campanya electoral, demostra "una actitud antidemocràtica, un engany i una manca de respecte al conjunt de la ciutadania". Així, avisa que no acceptarà "de cap manera aquesta nova agressió i ens oposarem, amb tots els mitjans al nostre abast, en defensa dels nostres drets i per unes condicions de vida dignes i justes".

De la seva banda, el sindicat Metges de Catalunya (MC) -el majoritari al sector- creu que el nou paquet de retallades suposa una “mutilació dels drets socials i econòmics” dels treballadors de la funció pública, mitjançant "un ERO encobert inassumible per al col·lectiu mèdic. El sindicat adverteix l’executiu català que l’aplicació de les noves retallades “lesionaran greument” els avenços socials assolits en els darrers 15 anys i “encendran el foc de la revolta” entre els professionals de la salut que ja han sofert, de forma contínua, les conseqüències de la tisorada des de maig de 2010.

Mas diu que els ciutadans ho entenen

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha limitat a justificar les mesures i a ignorar la postura dels treballadors afectats. Avalat pels resultats electorals, s'ha mostrat convençut que els ciutadans entenen les mesures plantejades.
Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  7. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  10. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid