Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
EL GEPEC-EdC presenta una denúncia contra Repsol pel vessament de fenols al riu Francolí

Aquest matí, el Grup d'Estudis i Protecció dels ecosistemes del Camp (GEPEC-EdC) ha presentat una denúncia  a la Fiscalia contra Repsol pels abocaments de residus fenòlics al riu Francolí del passat mes de febrer. El col·lectiu ecologista considera que es tracta d’un cas flagrant de delicte ecològic, degut a les negligències de l’empresa en matèria ambiental, que ha havien estat advertides per GEPEC-EdC durant els tràmits d’autorització ambiental de les filials de l’empresa, Repsol Química i Repsol Petróleo.

18/03/2008 20:40 Territori
Per al GEPEC-EdC,  l’episodi contaminant de principis de Febrer és un més de la llarga llista d’atemptats ecològics dels quals l’empresa Repsol n’és autora i responsable. En aquest cas l’afectació per residus fenòlics va tenir lloc al riu Francolí, des del torrent de Manyé fins a la desembocadura, produint una elevada mortaldat de peixos (una tona de carpes i anguiles) i la contaminació dels aqüífers subsidiaris del riu (entre ells la mina dels Regants, de la qual s’abasteix EMATSA, que va haver de tancar-la per evitar un perill imminent per a la salut de la població de Tarragona).
 
Els fets, lluny de ser “casuals”, es deuen, segons les fonts consultades, a una mala praxis en l’operació de trasvàs de residus fenòlics des d’un tanc de gran capacitat a la planta de tractament d’efluents de Repsol Química, juntament amb la manca d’estanqueïtat de les xarxes de pluvials d’aquesta planta. La conseqüència és una gran part d’aquests residus van anar a parar directament al riu Francolí produint un desastre ecològic de gran magnitud.

És per això que GEPEC-EdC considera que l’empresa Repsol ha incomplet la normativa ambiental i de prevenció i evitació de riscos mediambientals, quedant demostrades les nombroses deficiències que GEPEC-EdC ja havia advertit en les al·legacions presentades durant el tràmit d’autorització ambiental (Llei 3/98 i els seus Reglaments). La afectació al medi fluvial i als seus organismes és directament imputable a l’empresa, i li corresponen responsabilitats que van molt més enllà d’una sanció administrativa, d’acord amb allò que es disposa en la normativa ambiental i en el codi penal.

Concretament, li és d’aplicació la tipificació d’infraccions greus en base a la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, el Text Refós de la Llei d’Aigües, la Llei de Responsabilitat Mediambiental i els articles 325 i 326 del codi Penal. El GEPEC-EdC ha demanat la imputació com a responsables dels fets a la pròpia direcció de Repsol i als seus màxims responsables en matèria de medi ambient, manteniment i seguretat industrial.
 
Veure també: 
Rànquings
  1. Ha mort el lluitador independentista Quim Pelegrí i Pinyes
  2. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines provoca la desconvocatòria d’un acte organitzat per la Fundación Princesa de Girona
  3. Llibre i web per mantenir viva la memòria de Joan Rocamora
  4. La manifestació "Sant Jordi per la Llengua" finalitzarà a la plaça Comercial del Born
  5. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines denuncia la col·laboració de l’Institut Santiago Sobrequés amb la Fundación Princesa de Girona
  6. La Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs ha publicat un nou llibre “Demòtica. Autoorganització del poble”.
  7. Naix 'Lo Pregó de la Franja', nou mitjà digital de la Franja de Ponent
  8. Francesc Vilà tindrà una placa dedicada a l’Espluga de Francolí
  9. Més enllà del tarannà festiu, renaix la diada combativa per la llengua
  10. Estrena del primer himne republicà català: "La Campana" de 1838
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid