Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1977 Trobada comarcal a favor del futur Parc Natural del Bellmunt-Puigsacalm

1977 Trobada comarcal al Serrat (Sant Pere de Torelló) dels centres excursionistes en defensa del futur Parc Natural del Bellmunt-Puigsacalm

04/06/1977 Tal dia com avui

Aquesta trobada que marcar els inicis del moviment ecologista a Osona es va realitzar en aquesta data al Serrat, un veïnat del municipi de Sant Pere de Torelló, enlairat a la dreta de la Vall del Ges. Hi ha una trobada comarcal dels centres excursionistes a favor del futur Parc Natural del Bellmunt-Puigsacalm. A la mateixa hora, Juan Antonio Samaranch Torelló, president de la Diputació de Barcelona, inaugurava la carretera de Torelló a Olot per coll de Bracons. L'oposició a aquesta carretera -al cap de 20 anys s'ha demostrat la seva inutilitat que ja en volen fer una altra- va ser el principal cavall de batalla, que no l'únic, de l'incipient Grup Ecologista de la Vall del Ges. Com l'oposició al transvassament encobert d'aigua de la Riera Major a la conca del Congost per abastir la població de Seva ho va ser del Grup Ecologista de Taradell. I tants d'altres motius que van fer moure tants d'altres grups, ignorats involuntàriament en aquest reportatge.

Grups que van tenir una vida curta a finals dels setanta i principis dels vuitanta. L'època, però, en què apareixen un bon nombre d'entitats ambientalistes, que encara no ecologistes, amb tots els matitzos que admeten ambdues paraules. Entitats que comencen com un grup d'amics que es troben els caps de setmana "per anar a mirar ocells". Un percentatge prou important de l'ecologisme actual té els seus orígens remots en l'ornitologia. És el cas, per exemple, de dues de les entitats ecologistes que han perdurat fins els nostres dies: el Grup d'Estudi i Defensa de la Natura (Gedena), al Ripollès, i l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG). Altres, com el Centre Osonenc de Defensa i Estudi de la Natura (CODEN) no ha perviscut, però la majoria dels seus membres continuen vinculats a la defensa del medi natural des d'altres entitats. Un cas apart seria el del Grup d'Anellament Calldetenes-Osona, un dels pioners en aquest camp i que encara avui es mantenen a la primera línia de l'estudi ornitològic. El Gedena el fundaven el 1981 tres amics, encara sota el nom d'Agrupació Ornitològica del Ripollès. En 18 anys, han passat de quasi insultar-nos, als beneits dels ecologistes, a que quasi tothom és ecologista, reflexiona en veu alta Ferran González, el seu president. I recorda les campanyes reclamant depuradores: Els mateixos polítics que ara les inauguren se'n reien: ha, ha, ha, i voleu que ens gastem diners en això?, ens deien. El Gedena ha assolit la seva majoria d'edat conjuntament amb l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), també nascuda el 1981. L'ANG també va anar abandonant el seu caire purament ambientalista "cap a plantejaments més ecològics", com els defineix el seu actual president, Emili Puig. Entre ells, en referir-se al passat, contiuen parlant dels "temps que anàvem a mirar ocells".

Per saber-ne més:

Grup de Defensa del Ter

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid