Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1977 José María Bultó resulta mort en esclatar-li un artefacte al pit

1977 José María Bultó resulta mort en esclatar-li un artefacte al pit

09/05/1977 Tal dia com avui

El 9 de maig de 1977 un escamot va col.locar un artefacte explosiu al pit al franquista i l’industrial president de Cros, S.A. Josep M. Bultó. L'escamot que l'havia segrestat va demanar-li 500 milions de les antigues pessetes per obtenir la combinació per desactivar l'explosiu. Però l'industrial va intentar treure's el giny explosiu, fet que li va provocar la mort.

L'acció va ser duta a terme per un escamot d'EPOCA (Excèrcit Popular Català), que es va començar a gestar a finals dels anys 60 sota la inspiració del patriota Josep Maria Batista i Roca, que va encarrega ra Jaume Martinez engegar de nou una organització bultarmada per lluitar per l’alliberament de Catalunya. L’agost de 1974 amb el lema Per un partit de masses i de combat, el Front Nacional de Catalunay va celebrar el seu 1er Congrés a Montserrat on s’aprova de tornar a emprendre la lluita armada. A partir d'aquestes resolucions en Jaume Martínez Vendrell s’encarregaria de preparar els lluitadors que havien de dur-la a terme aquesta guerrilla armada contra l'estructura franquista. Així es va començar a gestionar l’Exèrcit Popular Català (EPOCA), que entra altres accions conegudes va realitzar el segrest de l'industrial Bultó i de l'ex-alcalde franquista Joaquim Viola. 

Durant el juliol següent van ser detinguts Àlvar Valls, Carles Sastre, Josep Lluís Pérez i Montserrat Tarragó. Posteriorment es van realitzar diferents detencions de militants independentistes relacionades amb aquest cas. En Jaume Martínez també ser perseguit per la policia espanyola i es va exiliar primer a França i després a Andorra.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid