La Favb ha assistit avui a la reunió organitzada per la delegació de la comissió especial d’habitatge del Parlament Europeu, que aquests dies està avaluant a Barcelona la crisi d’habitatge que pateixen les ciutats europees.
A la reunió la Favb ha traslladat la seva posició davant la crisi residencial que pateix la ciutat. En aquest sentit, la federació considera que els diagnòstics de les administracions no tenen en compte les interrelacions de factors i la distribució territorial de les problemàtiques, sinó que atribueixen la crisi a una descompensació entre l’oferta i la demanda.
En canvi, el posicionament de la Favb és clar: el sector immobiliari està segrestant la major part de renda disponible d’una manera tan greu que repercuteix de forma transversal en molts aspectes econòmics i socials.
En aquest context, l'especulació és avui l'origen principal de la crisi, palpable en els rendiments de beneficis, del 16,7% segons els informes de l'ITEC i del 20% anual segons els mateixos fons d'inversió immobiliaris, incentivats pels privilegis fiscals de determinades societats, com per exemple les SOCIMI.
Al parer de la Favb, encara que sovint la responsabilitat de la crisi de l'habitatge s'atorga a l’augment poblacional, Barcelona no ha tingut un creixement de població que ho pugui justificar entre els anys 90 i ara. Actualment, hi ha declarats 671.178 habitatges principals, però, en canvi, hi ha 785.757 habitatges registrats al cadastre, de manera que més de 100.000 habitatges es destinen a altres usos no residencials.
Per això s’ha presentat davant els eurodiputats un llistat de mesures per corregir el problema, que inclouen la modificació de la llei d’arrendaments urbans; la regulació del lloguer dels habitatges d’ús turístic, del lloguer temporal i dels lloguers comercials; l’eliminació dels privilegis fiscals al sector immobiliari; i l’ampliació dels recursos per millorar el parc públic d’habitatge.
Finalment, la Favb lamenta l’exclusió de la PAH, organització amb una llarga trajectòria en la lluita per l’habitatge, de la reunió que s’ha celebrat aquest matí a l’oficina del Parlament Europeu conjuntament amb el Sindicat de Llogateres, CCOO i UGT.
Podeu consultar l’informe presentat aquí.