En aquestes jornades de biogàs, s'explorarà les implicacions socials, ambientals i econòmiques d’un model controvertit de transició energètica que afecta especialment les zones rurals. El biogàs s’està promovent de manera accelerada a través de projectes cada vegada més grans i amb un major impacte, amb una trentena d'iniciatives només a Ponent i la Franja.
Els organitzadors consideren que ha arribat el moment de posar-hi dades, reflexió de fons i d’unir diferents perspectives. Per això, organitzem aquesta primera Jornada Crítica sobre el Biogàs. Ens proposem qüestionar el màrqueting d’aquestes infraestructures i fer evidents els seus punts foscos. Així com combatre la idea que l’actual crisi ecològica es pot resoldre mitjançant la substitució tecnològica, sense depurar responsabilitats i sense canvis profunds en l’economia i la societat
Tenint en compte que, políticament, s’estan destinant grans quantitats de diners públics a subvencionar iniciatives que son protagonitzades per empreses energètiques, tecnològiques i de tipus financer. Això s’està produint sense debat social i sense planificació, especialitzant les zones rurals com a gestores de residus i exportadores d’energia i destruint-ne sòl agrari i sovint aquesta tecnologia es justifica com a energia verda, renovable i sostenible; com a projectes d’economia circular; i gairebé sempre a partir del pretext de gestió de les dejeccions ramaderes. Però en l’àmbit local, diversos col·lectius i municipis estem detectant grans contradiccions entre aquestes justificacions i la seva realitat.