Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Aurora Picornell i Femenias
30/06/2024 Àngel Soro

Alentorn, 28 de juny de 2024

 

Malgrat que alguns pretenen ofegar la història, el que no saben, és que fan una feina de difusió impagable que retorna a la memòria aquell passat que pretenen fer desaparèixer. La trencadissa de fotografies d’Aurora Picornell només ha aconseguit l’efecte contrari, que és recordar-la i difondre la seva història de nou.

El 1936, l’Aurora era al punt de mira del feixisme pel seu compromís amb les lluites pels drets laborals i per una vida dedicada a la política en favor de les dones. A Manacor es van trobar les seves restes a una fossa comuna. Quan la van afusellar duia un cabdell de fil i una ploma estilogràfica, una representació de la seva vida de cosidora i d’escriptora. Un escamot de feixistes la van assassinar una nit de reis de 1937.

Cap de les cinc bales que van foradar el seu jove cos van servir per matar una de les filles predilectes de l’illa. Ans al contrari, avui en dia és un referent de les lluites socials de Mallorca, i per extensió, dels Països Catalans. També ho són les seves companyes, que conformen amb Picornell les conegudes com les Roges del Molinar: Belarmina González, Catalina Flaquer Pascual, Antònia Pascual i Maria Pascual.

Hi ha nombrosos articles i reculls que parlen d’aquestes dones de classe treballadora, senyeres de l’activisme de Mallorca que, des de ben joves, van militar per lluitar per un món que creien podien millorar. Ben segur, difondre i recordar el seu llegat, farà bé a les generacions presents i futures i ajudarà al fet que els seus assassins passats i silenciadors presents no trobin un camí fàcil per esborrar la seva memòria i la seva idea.

Una idea de solidaritat i de justícia, de drets i de lluita més viva que mai.


Per llegir i difondre.

Schnabel, Anna; Giral, Leire. «Les Roges del Molinar, símbol de la lluita antifeixista a Mallorca». Directa, 05-01-2017. [Consulta: 21 octubre 2022].

Marín, Dolors. «Aurora Picornell i Ses Roges des Molinar: teixint la memòria de les dones». Aguait, 30-09-2018. [Consulta: 21 octubre 2022].

Llull, Maria; Crespí, Toni. «Identifiquen les restes d'Aurora Picornell, el símbol de la repressió franquista a Mallorca». Ara Balears, 20-10-2022. [Consulta: 21 octubre 2022].

«El Govern ret homenatge a 97 víctimes del nazisme i del franquisme a través de les pedres de la memòria». Govern Illes Balears. Conselleria de Transició energètica, Sectors productius i Memòria democràtica, 17-02-2021. Arxivat de l'original el 2022-04-17. [Consulta: 17 abril 2022].

«Aurora Picornell Femenías». Pedres de la memòria. STOLPERSTEINE. Víctimes del franquisme a les Illes Balears – Palma. Arxivat de l'original el 2021-08-02. [Consulta: abril 2022].

«Aurora Picornell identificada amb la seva ploma 85 anys després de l'afusellament». Públic, 20-10-2022. [Consulta: 29 gener 2023].

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid