Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Palestina
Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra reclamen a la universitat tallar relacions amb Israel
31/05/2024 Internacional

Diverses estudiants de la Universitat Pompeu Fabra s'han organitzat aquest mes de maig al campus de la Ciutadella com a Assemblea Oberta per Palestina per a adreçar un seguit de demandes a la universitat entorn del genocidi del poble palestí. Les demandes en qüestió són posicionar-se obertament contra el genocidi a Palestina, tallar relacions amb institucions i empreses israelianes i còmplices del genocidi, donar suport i col·laborar amb la comunitat educativa palestina i ser transparent sobre aquest tema.

Ja fa uns mesos, a l'inici de novembre, les estudiants van començar a involucrar-se conjuntament en la lluita contra el genocidi del poble palestí amb l'objectiu d'estendre la consciència i el suport internacionalista al campus de la Ciutadella. Així doncs, es van coordinar en diverses assemblees per a encartellar el recinte universitari i desplegar-hi pancartes de protesta.

En el primer tram del curs, també van fer una acció performàtica per a visibilitzar el problema i sensibilitzar la comunitat universitària: més d'una trentena d'estudiants vestides de negre es van posar en rotllana a la plaça Primer d’Octubre del 2017 mentre es llegia un manifest de rebuig al genocidi i que reclamava a la universitat d'actuar. Alhora, es va instaurar una pancarta que deia "Palestina lliure", "Alto el foc" i "#UPFPosiciona't" i es van encendre quatre pots de fum, de colors negre, blanc, verd i vermell en representació de la bandera palestina. En acabat, es va cridar "Visca Palestina lliure" tant en català com en àrab i les integrants del cercle van quedar esteses a terra mentre sonava una cançó de resistència palestina, com a simbolització de la massacre que es comet a la Franja de Gaza.

La mobilització actual al campus beu d'aquesta primera experiència i s'emmiralla en les equivalents arreu del món, inspirada per la conjuntura actual de la situació a Gaza, sobretot a Rafah. Igualment, pren el relleu sobretot a les manifestacions de rebuig envers el genocidi d'altres universitats dels Països Catalans, com ara la de la Universitat de València (UV) i la de la Universitat de Barcelona (UB), pioneres i referencials pel que fa a la mobilització propalestina en aquest àmbit geogràfic, i es desenvolupa alhora que l'activitat en altres campus, com els de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

L'Assemblea Oberta per Palestina, que actualment té una setantena de membres, agrupa integrants d'espais polítics variats, d'entre els quals l'Assemblea Ciutadella (l'assemblea del campus), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el col·lectiu UPF in Solidarity with Palestine, així com membres de la comunitat universitària que no formen part de cap organització política establerta. El 13 de maig es va efectuar la primera assemblea oberta d'aquest nou cicle i, de fet, el 15 de maig algunes de les components van participar amb una columna en la manifestació per la vaga estudiantil. Amb aquesta acció van tallar les vies del tramvia pròximes i diverses carreteres i es van unir finalment a la manifestació, convocada a Plaça Universitat en el marc del 76è aniversari de la Nakba (la data en què es commemora l'èxode palestí massiu arran de l'ocupació de l'Estat d'Israel).

 Fins al moment, en aquest segon cicle s'han fet tres assemblees obertes i l'activitat continua en curs tant a les aules i l'espai universitari com en el front institucional, ja que el grup treballa a través del Claustre Universitari amb la intenció d'agilitzar els processos i tenir contacte directe amb rectorat. Les integrants de l'Assemblea Oberta asseguren que, tot i el poc marge respecte a la fi del curs universitari, sostenen perspectives d'augmentar la combativitat i les accions per a demanar respostes contundents i efectives a la Universitat Pompeu Fabra.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  3. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  4. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  5. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  6. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  7. La CACG es nega a canviar l'itinerari de la protesta antimonàrquica del proper dimecres
  8. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  9. Fa 6 anys de la mort d'Eva Serra i Puig, lluitadora independentista i historiadora
  10. Mobilització a Barcelona i Girona contra la turistificació
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid