Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Noèlia Arrotea, la Psicòloga del Born: "La marca de Caín"... és la veritat que ens farà lliures, el tip de riure que ens mereixem
01/05/2023 Entrevistes

Entrevista a Noèlia Arrotea, la Psicòloga del Born: l'autora de la sèrie Psiborn, que acaba de publicar La marca de Caín, expressa que "Tot té una base real. Trobareu escenes canviades de lloc, temps o adjudicades a un protagonista diferent; com a guia d’ús, assenyalarem que com més inversemblant sigui una situació, més s’ajusta aquesta a la realitat"... Però les seves novel·les destil·len actualitat, sàtira i crítica d'evident identificació

-Acaba de sortir "La marca de Caín", el darrer llibre de la sèrie Psiborn... Ha aixecat algunes ampolles

La tasca d’una psicòloga Gestalt és provocar una reacció. La meva feina consisteix a rebre gent emprenyada i fer-la emprenyar encara més. Els casos de la sèrie PSIBORN encaren diferents patums catalanes, he parlat del Liceu, del Barça... La marca de Caín està fent més soroll perquè afecta la relació incestuosa entre els partits polítics i el periodisme. La culpa és vostra.

La meva feina consisteix a rebre gent emprenyada i fer-la emprenyar encara més...
-Ara es molesten perquè t’has inspirat en personatges de la vida real, de l’actualitat política, empresarial, periodística. Però fins ara, després de set llibre amb ficcions i jocs d’identitats, fins ara ningú s’havia queixat. I això que teves novel·les són un mirall molt veraç de les pulsions de la societat catalana...
Sí que s’havien queixat, sí, però era gent intel·ligent, amb qui es podia raonar. La diferència rau en què els casos 6 La Иostra i 7 La marca de Caín denuncien amb humor la doble moral dels polítics i els mitjans de comunicació, col·lectius terriblement egocèntrics. Pel que fa a la base real de tot plegat, tenim una guia d’ús per als lectors: com més inversemblant et sembli una situació, més real és.
...enuncien amb humor la doble moral dels polítics i els mitjans de comunicació, col·lectius terriblement egocèntrics...
-Un periodista amb filiació política coneguda ha amenaçat de demandar-te a la justícia espanyola
No té cap recorregut, els casos PSIBORN que trobem a psiborn.cat són llibres amb humor, “animus jocandi”. En aquest cas que esmentes, veig molta ira reprimida. A Igualada, el noi no es pot expressar; si jo fos la seva terapeuta, li recomanaria que partís cap al “sexili”, que vingui a viure al Born. No hi ha res més depriment que obrir Tinder a Igualada.
...si jo fos la seva terapeuta, li recomanaria que partís cap al “sexili”, que vingui a viure al Born
-Creus que has tocat os? Fins ara ni l’Opus Dei, ni la banca, ni el Barça, ni el Teatre del Liceu, els grans tòtems a Catalunya, s’han queixat per aparèixer als teus relats. Però l’òrbita periodística d’Esquerra, sí. Què ha passat?
El pecat sempre és de supèrbia, tots els pecats. Esquerra Republicana pretén constituir-se en hegemònica a base de sotmetre’s de cara a l’exterior i reprimir a l’interior. No toleren la dissidència i, com tots els feixismes, ataquen “ad hominem”, la persona, incapaços de rebatre arguments, perquè no en tenen més enllà de consignes retòriques. Republicanisme, feminisme, sostenibilitat, independència, tot ho deixen buit de contingut, també la llibertat d’expressió. Com més evident sigui la seva desfeta, més agressius es posaran.
Esquerra Republicana pretén constituir-se en hegemònica a base de sotmetre’s de cara a l’exterior i reprimir a l’interior
- La marca de Caín és un retrat de la corrupció i del servilisme polític actual?
La marca de Caín és l’entrevista que els nostres periodistes no fan, l’escridassada que alguns polítics haurien de rebre a cada acte públic, és la veritat que ens farà lliures, el tip de riure que ens mereixem. La marca de Caín és allò que tu i jo sabem com a intel·ligència col·lectiva, també allò que no sabíem que sabíem, expressat des de l’humor i el sexe no convencional.
"La marca de Caín"... és la veritat que ens farà lliures, el tip de riure que ens mereixem
-La psicòloga del Born és autora i personatge a la vegada. És un fet inaudit, no és habitual en la literatura catalana. Això com es conjuga?
Sóc la protagonista i l’escriptora, però la veu narradora no coincideix amb el personatge. No és una narració en primera persona, tampoc omniscient, la narradora sap més sobre la trama que el lector, però no ho sap tot, de vegades fins i tot menteix, t’embolica. El personatge adquireix vida pròpia, camina sol, el deixes anar en una escena i com a narradora només cal que el vagis seguint.
Sóc la protagonista i l’escriptora, però la veu narradora no coincideix amb el personatge...
-A més a més, la Noèlia psicòloga, activista, personatge i novel·lista, és un valor en la lluita independentista dels darrers anys. Una catalano-argentina al capdavant del procés d’alliberament nacional, de la defensa del català...
Jo he triat integrar-me a la nació catalana, un país que està en lluita, he decidit participar-hi. Els argentins tenim experiència a fotre fora els espanyols i els Borbons, nosaltres no ho vàrem aconseguir amb cartolines de colors ni agafant-nos de les mans. Al principi, no qüestionava l’estratègia perquè considerava que com a nouvinguda no m’esqueia fer-ho. Ara, em crec amb dret a dir la meva.
Jo he triat integrar-me a la nació catalana, un país que està en lluita, he decidit participar-hi...
-A banda del fet literari, tens bones fonts d’informació. Els teus llibres beuen de fonts molt abundants i contrastades, que van des de la cultura dels baixos fons al poder més nostrat. Com s’adquireixen tantes dades de solvència contrastada?
Passa molta gent per la consulta, és qüestió de saber preguntar cada cosa a la persona adequada. A més d’especialitzar-me en l’assessorament d’empreses i equips esportius, darrerament he obert una línia de Coaching per a polítics. Des dels meus inicis a Barcelona, quan encara no tenia la doble nacionalitat, vaig patir pressions per part de serveis d’intel·ligència, papers a canvi d’informació sobre les persones que acudien a la consulta, una flux d’informació que ha acabat sent d’anada i tornada.
Passa molta gent per la consulta, és qüestió de saber preguntar cada cosa a la persona adequada...
-Com va sorgir la idea de fer una novel·la diguem-ne policíaca amb els ingredients de Psiborn? Contenen sexe, humor, suspens, costumisme, dades històriques, reflexions psicoanalítiques, actualitat política, econòmica... i un curiós aiguabarreig de personatges
És novel·la negra mediterrània, en contraposició a la nòrdica, sempre més fosca, freda. L’editorial Pedra de Llamp ha abraçat el concepte, perquè entenem que el gènere negre permet encabir personatges que, malgrat moure’s entre els grisos de la moral relativa, o justament per això, combaten la doble moral tan nostrada. A PSIBORN, no hi ha bons i dolents, són tots uns fills de puta.
A PSIBORN, no hi ha bons i dolents, són tots uns fills de puta
-Tot i que ja has publicat els set llibres de la sèrie Psiborn i dos títol anteriors, com és que no apareixes a la crítica literària dels grans mitjans, ni als premis...? Una autora tan prolífica com Manuel de Pedrolo, o de cròniques àcides com les de Manuel Vázquez Montalbán –que tu precisament reivindiques-?
Perquè la crítica literària dels grans mitjans no és lliure, respon a interessos en primera instància polítics, de control polític, només volen que llegim allò que hagi passat pels filtres de les grans editorials i distribuïdores, que són els del poder. En segona instància, també responen a interessos econòmics. Davant de la quantitat d’obra publicada, acompanyada d’algunes ressenyes independents que la qualifiquen d’alta literatura, es pot entendre una bona crítica o una mala crítica, però la manca de crítica és aliena a criteris purament literaris.
... la manca de crítica és aliena a criteris purament literaris
-Els rebels, els qui no participen en el repartiment de cromos, no surten a la foto?
Els règims autoritaris, i els règims colonials són necessàriament autoritaris, actuen així. La manera de donar-li la volta és l’estratègia “Rosalia”, triomfar lluny del seu abast fins a un punt que ja no et poden aturar, llavors han de fingir que els hi agrada i fer-te la gara-gara. Estic enllestint la traducció a l’argentí, és el meu país d’origen, també publicarem a Mèxic en espanyol internacional (no en el seu dialecte ibèric), de tot això se’n derivaran edicions a altres països. En assolir l’èxit internacional, després aquí ens aniran al darrere, ja sabem que són mesells. Acabaran produint la sèrie televisiva i pel·lícules de La Psicòloga del Born. I en català.
Estic enllestint la traducció a l’argentí, és el meu país d’origen, també publicarem a Mèxic en espanyol internacional...
Moltes gràcies per l’entrevista. Desitgem que la psicòloga del Born –l’autora i el personatge- tingui el reconeixement que es mereix...
Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid