Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El problema de la deslleialtat
16/01/2022 Àngel Soro
Àngel Soro, advocat, cantautor i activista cultural de les Terres de Ponent Àngel Soro, advocat, cantautor i activista cultural de les Terres de Ponent

Les paraules s’entrellacen i conformen arguments que retorcen els significats. Mots que són espremuts fins a l’extenuació, esquifits en la seva essència primària, perden el seu sentit, si mai l’havien tingut. En aquest joc de menyspreu crònic, els pacificadors bombardegen els civils. Els actors i les actrius de la imatge, l’empren com a estructura única d’un teatre de traïcions despullades d’empatia i veritat. I que és la veritat si no una trampa en si mateixa? No hi ha una veritat que puguem indexar com a real, només és la construcció d’un ideari.

A l’altra banda, però sense cap ànim de respectar les realitats en construcció, hi ha la mentida, bruta i quotidiana, qui sap si potser més fàcil de detectar, d’assenyalar, de corregir, del que ens imaginem abans de sentir-la clavada a l’esquena. No és la mentida construïda de coalicions condemnades al divorci, en què tothom juga un paper conegut, sinó una ficció venuda a consciència per perpetrar una estafa: la farsa emocional, l’enganyifa mostrada com a èxit, la mentida mil vegades repetida de qui coneix la seva derrota i amaga les cartes, en una pretensió detestable de canviar les regles, per ell o ella, prèviament establertes.

Perduts en el pou de la infelicitat perpetua, aquell que mai pot emplenar-se perquè la necessitat és infinita, traeixen i emmascaren la seva traïció sota imatges prefabricades per aquest fi. Metàfores d’amor o llibertat (o de qualsevol altre abstracte que puguem imaginar) guarnides amb paraules i somriures forçats, serveixen a la construcció col·lectiva d’una realitat de servitud i d’esclavatge. Així marxen els vençuts en filera amb les cadenes als turmells. Així llueixen les corones de llorer aquells que es creuen els primers i tanmateix només són els campions de la docilitat.

La deslleialtat estén els seus tentacles i s’escampa arreu. El seu contrari mai podrà ser un garant de consecució d’èxits perquè la lleialtat, en si mateixa, no pressuposa cap victòria. No obstant això, la deslleialtat, si és per si sola un fracàs en la intenció d’aconseguir complir un objectiu. Suposa la fi de la confiança dipositada, el desmantellament de l’engranatge d’interacció comunitària en què havia confiat el subjecte passiu.

Ans al contrari del que pugui manifestar o percebre el subjecte actiu de la deslleialtat, el seu fracàs és si cap, més estrepitós. La seva deslleialtat el desposseeix de la màscara que el feia confiable. La imatge que retorna l’espill és la de la manca de compromís amb aquella cosa, acció, conjunt, emoció, tasca o persona i, per més mecanismes d’hipocresia interna que s’activin, la imatge resta immòbil.

Despullem-nos de morals i ètiques de silenci que perpetren una segona victimització d’aquells que treballen pel fet comú. I ho sabem bé, perquè en un altre temps, sense consciència, qui sap si també vam ser subjectes actius emmirallats en el buit. Avui, però, no parla pas de nosaltres aquest gest de menyspreu per la vida. En el moment en què la necessitat o el benefici desapareixen, els deslleials abandonen el vaixell sense recança.

Arrieu les veles. Deixeu anar amarres.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  7. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  8. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid