Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Català
Els nord-catalans podran seguir en català els partits de rugbi per primer cop a la història

L'emissora més antiga de la Catalunya del Nord, Ràdio Arrels, retransmetrà els partits de rugbi dels Dragons Catalans i de l'USAP en català.

05/02/2021 Llengua

La Plataforma per la Llengua ha signat un conveni de col·laboració amb Ràdio Arrels, l'emissora més antiga de la Catalunya del Nord, perquè es retransmetin en català els partits de rugbi dels Dragons Catalans i de l'USAP. És el primer cop a la història que aquest esport, tan popular entre els nord-catalans, es pugui seguir en la llengua pròpia del territori. De fet, els productors d'aquest programa esportiu ja estan pensant com adaptar al català els termes propis del món del rugbi. 

Les retransmissions de Ràdio Arrels començaran a finals de febrer o a principis de març i es retransmetran trenta partits durant tota la temporada, és a dir, un total de seixanta hores de directe. Es cobrirà un partit cada setmana, coincidint amb els dies que els Dragons Catalans i l'USAP juguin a casa. Aquests són els dos equips professionals de la Catalunya del Nord i juguen a dues lligues diferents. 

Els Dragons Catalans participen a l'anomenada Super League, la lliga anglesa de primera divisió de rugbi a 13 i la competició d'aquest esport més prestigiosa d'Europa. És l'únic equip no britànic que hi participa i és l'únic equip de l'estat francès que juga aquest tipus de rugbi de manera professional. L'USAP, que és també un equip professional, juga rugbi a 15 i, malgrat que ara és a segona divisió, de moment encapçala la classificació i a la primavera es jugarà el pas a primera. Tant l'USAP com els Dragons tenen l'estadi a Perpinyà i els seus partits apleguen al voltant de 10.000 espectadors. 

Ràdio Arrels, amb una mitjana de 55.000 oients a la setmana -una xifra que augmenta dia a dia-, és l'únic mitjà de comunicació de la Catalunya del Nord que ofereix el 100 % del contingut en català. Enguany l'emissora celebra el 40è aniversari i, gràcies a l'ajuda de la Plataforma per la Llengua, podrà celebrar-lo oferint els partits de rugbi en català. A la Catalunya del Nord, aquest esport representa un gran motor econòmic i també és un element d'integració per als nouvinguts. El fet que ara es pugui seguir en català, doncs, permet que la llengua del país sigui en un lloc clau. 

Valora
Rànquings
  1. De què parlem quan parlem de moviment independentista
  2. Una raó d'Estat per una Catalunya independent: les claus i els actors que van gestionar la treva d'ETA a Catalunya
  3. "Tothom s’hi ha arromangat, però això no ha de tapar la irresponsabilitat en la gestió per part dels responsables polítics"
  4. "A Súmate hi som per les nostres mares, que tot i venir de lluny, ens han ensenyat a estimar Catalunya..."
  5. Pedro Sánchez visita Amer (el poble natal de Carles Puigdemont)
  6. La ressuada temptació de la jaqueta reversible
  7. Condemnat a 1 any i mig de presó el primer detingut als talls de la Meridiana
  8. Encara no som conscients del Clam de Llibertat arreu: #400talls #MeridianaResiseix… 1255 dies @E_Gallinat (Eixample)...
  9. Independència. Ruptura i República
  10. Història de l’esquerra independentista: la història a mig fer
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid