Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els Ajuntaments de tota Catalunya no estan esprement la Llei en la seva potència, i així permeten i són còmplices dels desnonaments.

Exigim les sancions corresponents per part dels Ajuntaments que contempla la Llei per a poder ampliar el parc d'habitatge per a lloguer social i garantir els drets de la ciutadania. Exigim als Ajuntaments i a la Generalitat que posin les sancions que contempla la Llei 24/2015 a les grans forquilles que incompleixen l'obligació d'oferir lloguer social.

Fa gairebé dos anys que recuperem de la impugnació per part del Govern de Rajoy i la banca la nostra Llei 24/2015 i gràcies a la lluita incansable de les entitats socials promotores, juntament amb el suport d'una majoria aclaparadora de la societat catalana . I fa 10 mesos aconseguim l'aprovació d'un nou decret que amplia els supòsits de la norma i l'adapta a les noves cares de l'emergència residencial. Durant aquest temps hem recuperat eines imprescindibles i demostradament efectives com l'obligació de fer una oferta de lloguer social per part de grans forquilles a persones afectades per execucions hipotecàries i desnonaments per impagament de lloguer quan el propietari és una gran forquilla, i la cessió obligatòria d'habitatges buits propietat de grans forquilles a l'Administració pública per a poder ampliar el parc d'habitatge per a lloguer social i fer front als desnonaments.

També hem ampliat l'obligació de lloguer social per part de grans forquilles als casos de venciment de contracte de lloguer. A més, les famílies que viuen en pisos de petits propietaris o que no estan emparats pel lloguer social obligatori, seran reallotjades per llei per part de l'Ajuntament en coordinació amb la Generalitat. Les Taules d'emergència necessiten amb urgència aquestes mesures per a poder oferir habitatge a totes les persones en situació d'exclusió residencial. Amb un 2% de parc públic d'habitatge front un 15% de mitjana europea, ens trobem a la cua en la garantia dels drets essencials.

Desgraciadament les grans forquilles estan incomplint l'obligació d'oferir lloguer social a persones i famílies que es troben en situació d'exclusió residencial. Volem denunciar que estem detectant molts casos en què les grans forquilles intenten burlar la Llei, o directament la hi salten, i s'arriba al desnonament malgrat estar obligats a oferir el lloguer social com estipula la nostra Llei 24/2015.

Aquesta situació és inadmissible perquè l'esmentada llei, en la seva Disposició Final Tercera que modifica la Llei 18/2007 en els seus articles 5.2 i 124.2, considera infracció greu no formular la proposta obligatòria de lloguer social, i per tant, permet i obliga els Ajuntaments a multar aquesta infracció amb sancions de fins a 90.000 euros. Així mateix també denunciem que hi ha molts casos en què l'Ajuntament es desentén del reallotjament a les afectades, vulnerant així la norma i els drets fonamentals.
Aques dimecres les PAH de tota Catalunya ens fem presents davant els Ajuntaments per a instar-los urgentment que la facin efectiva i siguin garants d'aquesta llei amb contundència i que:
1-Sancionin tots aquelles grans forquilles que no facin l'oferta de lloguer social a les famílies i persones afectades per impagaments, execució hipotecària, renovacions de contractes de lloguer o ocupació en precari. Un desnonament sense una oferta lloguer social és un incompliment flagrant de la llei anti-desnonaments catalana.
2-Garantir reallotjaments dignes per a totes aquelles persones i famílies que han sofert un desnonament.
3-Iniciïn els procediments contradictoris per a la cessió obligatòria de pisos buits propietat de grans forquilles. Facin un cens exhaustiu de pisos buits de grans forquilles del municipi.
4-Identifiquin clarament totes les necessitats d'habitatge del municipi.
5-La Mesa d'emergència ha de reduir immediatament les esperes i oferir un habitatge alternatiu abans del desnonament.
6-Facilitar l'empadronament en el municipi de totes les persones que viuen, sigui com sigui la seva situació de tinença regular o no de l'habitatge.
7-Sancionar els talls il·legals de subministraments bàsics.
8-Facilitar comptadors "solidaris" dels subministraments a aquelles persones i famílies vulnerables que tenen dificultats per a accedir.
9-Que les oficines locals d'habitatge siguin un espai de referència pròxim on les persones trobin assessorament de qualitat i suport en la tramitació de gestions de tots els aspectes relacionats amb l'habitatge (accés, prevenció de la pèrdua, gestió del parc d'habitatge , ajudes ...)
Les entitats del Grup Promotor (PAH, APE i Observatori DESC) estarem pendents i mobilitzades per a evitar els desnonaments, perquè hi hagi cap desnonament sense la seva corresponent multa de fins a 90.000 euros, perquè les grans forquilles cedeixin els seus habitatges i perquè les administracions públiques protegeixin efectivament a les persones amb el seu reallotjament digne, i garanteixin el seu dret a l'habitatge ..

Recordem que la Llei 24/2015 és una llei nascuda de la iniciativa legislativa popular (ILP), que es va posar en marxa en 2014 amb gairebé 150.000 signatures per a garantir l'aplicació de l'art. 47 de la CE, i que va ser aprovada per unanimitat en el Parlament de Catalunya. Ha estat possible gràcies a les famílies afectades, moviments socials ja les persones que han posat el seu temps i cos desinteressadament per a garantir el dret a l'habitatge, a aquelles juristes que han cregut que les lleis injustes han de canviar, a les quals ja no estan però ens donen força per a continuar batallant, a totes les entitats socials que ens han donat suport, ja totes aquelles persones signants de la ILP.

Exigim sancions a les grans forquilles per a no fer l'oferta de lloguer social a les famílies i l'aplicació total i immediata de la Llei 24/2015 per a garantir el dret a l'habitatge a Catalunya. Entendrem, si no, que els Ajuntaments i la Generalitat són còmplices, dels gairebé 50 desnonaments que es produeixen cada dia a Catalunya perquè no estan fent tot l'esforç possible per a detenir-los., Més ara, amb l'ona de desnonaments que ha arribat després de la reobertura dels Jutjats el 4 de juliol, després que acabés el primer estat d'alarma.

La Llei 24/2015 per a desnonaments. Ara és necessari que els Ajuntaments facin! És qüestió de voluntat política i no recularem fins a aconseguir que es garanteixin els nostres drets i es faci complir la Llei!

Sí que es pot!

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid