Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Davant l’Emergència Climàtica: Canviem el sistema, no el Clima!

Declaració de principis i objectius

 

BADALONA PEL CLIMA és una plataforma de persones i entitats que lluitem per prevenir i revertir el canvi climàtic des de tots els àmbits de Ja societat, amb Ja voluntat de ser-ne punt de connexió i altaveu de les diferents iniciatives que s'estan portant a terme, ja siguin de conscienciació de Ja ciutadania, com de posicionar-se davant les institucions locals amb demandes d'accions concretes.

 

l. Evidències científiques de l'Emergència Climàtica

L'any 2019 es va caracteritzar per una cascada imparable de fenòmens meteorològics extrems, amb fortes onades de calor i sequeres, amb devastadors incendis forestals, tifons i huracans, amb violentes pluges torrencials i severes inundacions, amb l'extinció de milers d'espècies, amb la desaparició de centenars de glaceres alpines, amb el ràpid desgel d'una part important del casquet polar Àrtic i de Groenlàndia, així com per les seves dramàtiques conseqüències.

La forta llevantada, les grans onades, la pluja torrencial i les nevades de la borrasca #Glòria dels dies 20-23 de gener d'enguany han arrasat la costa catalana i algunes comarques interiors. Han esborrat virtualment del mapa el delta de l'Ebre, han desbordat rius, amb caigudes de ponts, talls de carreteres i línies ferroviàries, han provocat la desaparició de platges i destrosses de passejos marítims, amb pèrdues de vides humanes i econòmiques, així com la lamentable mort de fauna i flora. Mai al gener (tret del 1947), s'havien viscut llevantades tan intenses i persistents.

La virulència i la intensitat de tots aquests fenòmens meteorològics són indicadors incontestables que ja estem immersos en el canvi climàtic i que, de seguir amb l'actual inacció dels governs, esdeveniments climàtics tan extrems i destructius com aquests, lluny de ser extraordinaris, seran la norma i cada vegada més recurrents. Altres #Glòries ens esperen!

Segons el Grup d'Experts lntergovernamentals de Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC), si la temperatura mitjana global de la Terra supera els +1,5º C respecte a l'era preindustrial provocarà danys irreversibles per a la nostra supervivència. De no fer res i al ritme actual d'emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEH), preveuen que assolirem els +3º C a finals de segle! A Catalunya ja ha pujat +1,2º C els darrers 65 anys! No fer res, o fer poc, no són opcions, perquè ens aboquem a un punt de no retorn que agreujarà encara més la complicada situació actual.

 

2. Badalona pel Clima

Davant d'aquestes evidències, cada vegada som més les persones que diem prou a la inacció dels governs i a les seves polítiques de contemporització amb les grans corporacions responsables de les


emissions de GEH, causants de l'escalfament global i del canvi climàtic resultant.

Seguint la convocatòria de Fridays for Future i moltes altres organitzacions, el 27 de setembre del 2019, milions de persones a tot el món, vam anar a la vaga general per l'emergència climàtica, exigint als governs passar a l'acció. Ja no hi ha excuses!

El 26 de setembre, un dia abans de la vaga general, després d'una concorreguda conferència sota el lema de l'Emergència Climàtica: Canviem el Sistema no el Clima, es va constituir un grup promotor de Badalona pel Clima. L'endemà, dia de la vaga general, vam participar a la manifestació que va tenir lloc a Barcelona.

El 12 de desembre, coincidint amb la COP25 de Madrid, Badalona pel Clima vam organitzar una conferència per denunciar les emissions de GEH que generen les incineradores i les cimenteres, que a Catalunya superen les emissions contaminants de tot el parc automobilístic català.

El 20 de gener, en una reunió àmplia i oberta, amb la redacció d'aquests principis i objectius, vam constituir-nos formalment com a Badalona pel Clima.

 

3. Grans objectius i propostes generals d'acció climàtica

Així doncs, davant l'emergència climàtica que ja estem patint i segons les recomanacions de l'IPCC, cal descarbonitzar urgentment l'economia planificant des d'ara la reducció d'un 50% de les emissions de GEH pel 2030, per assolir la neutralitat del carboni el 2050. l per fer-ho possible cal que canviem dràsticament el nostre estil de vida, els nostres hàbits de consum i sobretot cal canviar urgentment els models:

 • Urbanístic i arquitectònic, fonamentat en l'especulació immobiliària;
 • Energètic, fonamentat en la importació i crema de combustibles fòssils;
 • De Mobilitat, fonamentat en el transport privat de mercaderies i en el vehicle privat a motor;
 • Alimentari, fonamentat en l'agroindústria i l'ús abusiu de pesticides i fertilitzants, i en la ramaderia industrial i l'ús desmesurat de medicaments;
 • De Producció i Consum i de Gestió de Residus, fonamentats en l'obsolescència planificada, en la proliferació massiva de plàstics no reutilitzables i d'estris i envasos d'un sol ús;
 • Industrial i Socioeconòmic, fonamentat en la supremacia dels beneficis del capital i la precarització contínua del treball, dels drets laborals, sindicals, salarials, etcètera.

La combinació de tots ells són responsables del 90% de les emissions de GEH.

Però també cal tenir molt en compte d'altres objectius importants, com per exemple:

 • La protecció del nostre patrimoni natural, agrícola forestal, històric i monumental.
 • L'adaptació i resiliència al canvi climàtic, per una necessària renaturalització de la ciutat.
 • La Justícia climàtica: cal recuperar els valors de la solidaritat i de la fraternitat cap als col·lectius de persones vulnerables, reclamant a les administracions públiques (municipals, autonòmiques i estatals) que facin front a les seves obligacions de garantir la vida digna d'aquestes persones.

4. Crida a la corresponsabilitat Ajuntament-ciutadania

Fem una crida a l'Ajuntament de Badalona, a l Govern i a tots els Grups Municipals a corresponsabilitzar-se amb les entitats i tota la ciutadania per:

 • Redactar de manera compartida i consensuada una Declaració d'Emergència Climàtica Municipal.
 • Obrir les portes a la participació democràtica i vinculant de la ciutadania i de les seves entitats representatives en tots els òrgans municipals de participació ciutadana.
  • Convocar urgentment el Plenari del Fòrum del Medi Ambient de Badalona per constituir una comissió de treball -Taula d'Emergència Climàtica-, per encetar els debats i començar la redacció de la Declaració d'Emergència Climàtica Municipal.
  • L'Assistència i participació a aquesta Taula s'ha d'obrir a totes les entitats interessades, no solament a les entitats membres de ple dret del Fòrum del Medi Ambient, per tal de garantir la participació de tothom en la redacció d'aquesta Declaració d'Emergència Climàtica Municipal.

Tot plegat, per adoptar projectes, programes i compromisos ferms i contundents d'acció de govern en tots els àmbits de la seva competència per reduir al màxim les emissions municipals de GEH i fer front a l'Emergència Climàtica (provocada pel sistema de producció i consum capitalista).

 

Badalona, 10 de febrer de 2020

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid