Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1-O
Ampli suport al periodista de NacióDigital sancionat per un incident amb la Guàrdia Urbana de Sitges

L'Ajuntament emet un comunicat considerant "desproporcionada la sanció, així com també l'ANC, PDECat ERC, CUP i Podem han enviat notes condemnant la multa i posant-se a disposició d'Aleix Ramírez

10/05/2018 Drets i Llibertats

Un periodista de NacióDigital ha estat sancionat pel Departament d'Interior de la Generalitat amb una multa de 601 euros arran dels incidents produïts a Sitges (Garraf) durant un acte de campanya del referèndum de l'1 d'octubre, tal com ha informat aquest mitjà.

Des que es va conèixer la notícia, diverses han estat les mostres de suport públiques al periodista Aleix Ramírez. Una d'aquestes ha arribat des de l'Ajuntament, que considera "desproporcionada la sanció" i apunta que regidors i testimonis "avalen que el comportament del periodista va ser correcte". Per últim, es posen a disposició a col·laborar en l'esclariment dels fets.

En aquesta línia, les assemblees locals de la CUP i Podem, signaven conjuntament un comunicat on manifestaven  "el nostre suport al periodista multat i al mitjà de comunicació en què treballa, constituint si és precís una caixa de resistència per cobrir les despeses derivades de la sanció". Per la seva banda, El PDECat, qui ostenta l'alcaldia, ha demanat l'anul·lació de la multa.

Els fets

Aleix Ramírez estava cobrint aquesta informació a la platja de Sant Sebastià, el 16 de setembre de 2017, quan un agent de la Guàrdia Urbana li va arrabassar per la força el telèfon mòbil amb el qual estava gravant les intervencions dels oradors. Després d'uns moments de tensió i de les mostres de disconformitat del públic present, els agents van tornar-li l'aparell.

A conseqüència dels fets, l'Ajuntament va obrir un expedient informatiu a un agent de la Policia Local per depurar possibles responsabilitats disciplinàries i comprovar si s'havia vulnerat algun dret civil en l'actuació. L'incident es va desencadenar a partir de l'arribada de deu agents per identificar els oradors de la CUP i d'ERC, que eren regidors municipals.

La sorpresa ha saltat set mesos després, quan resulta que és el periodista qui ha estat multat en base a un informe que des de Sitges es va trametre a la Direcció General de la Policia. La proposta de sanció del Departament no esmenta en cap moment que Aleix Ramírez era un periodista que estava fent la seva feina, tot informant d'una activitat política en plena via pública.

Segons la notificació rebuda, el sancionat va cometre una infracció de resistència a l'autoritat i va mostrar una "actitud desafiant i agressiva". A més, se'l presenta com un individu que participava en una mena de manifestació. Però com que el telèfon va seguir gravant quan era en poder dels agents, es podia comprovar que el periodista es va limitar a defensar el seu dret a la informació i va demanar que se li retornés l'aparell.

NacióDigital ha presentat un recurs contra la sanció, fonamentant-se en la improcedència de l'actuació dels agents policials de Sitges. Aquests fets van tenir un ampli ressò als mitjans de comunicació nacionals i han quedat recollits en el dossier sobre la censura informativa a Catalunya publicat per Mediacat.

Valora
Rànquings
  1. La CUP, ICV, ERC i PDeCAT d'Argentona aniran junts a les municipals
  2. S'ha acabat el crèdit
  3. La CUP impulsa una Proposta de Resolució conjunta per fer front a l’estratègia electoralista de Cs
  4. "Li demano a Puigdemont que no posi un peu al coll de qui està sent trepitjat"
  5. De governs efectius, investidures esguerrades i vots eixorcs
  6. Cim de les invisibilitzades en suport a la Tamara i l'Adri i Mallorca s'agermana a Cims per la Llibertat en solidaritat a Valtònyc
  7. Poble Lliure afirma que l’independentisme no té estratègia ni direcció política
  8. La CUP fa possible la modificació de la llei que permet les Iniciatives Legislatives Populars
  9. La Maternitat d’Elna
  10. Presentació de la sectorial d'Ensenyament: "La República comença a les aules"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid