Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1-O
Ampli suport al periodista de NacióDigital sancionat per un incident amb la Guàrdia Urbana de Sitges

L'Ajuntament emet un comunicat considerant "desproporcionada la sanció, així com també l'ANC, PDECat ERC, CUP i Podem han enviat notes condemnant la multa i posant-se a disposició d'Aleix Ramírez

10/05/2018 Drets i Llibertats

Un periodista de NacióDigital ha estat sancionat pel Departament d'Interior de la Generalitat amb una multa de 601 euros arran dels incidents produïts a Sitges (Garraf) durant un acte de campanya del referèndum de l'1 d'octubre, tal com ha informat aquest mitjà.

Des que es va conèixer la notícia, diverses han estat les mostres de suport públiques al periodista Aleix Ramírez. Una d'aquestes ha arribat des de l'Ajuntament, que considera "desproporcionada la sanció" i apunta que regidors i testimonis "avalen que el comportament del periodista va ser correcte". Per últim, es posen a disposició a col·laborar en l'esclariment dels fets.

En aquesta línia, les assemblees locals de la CUP i Podem, signaven conjuntament un comunicat on manifestaven  "el nostre suport al periodista multat i al mitjà de comunicació en què treballa, constituint si és precís una caixa de resistència per cobrir les despeses derivades de la sanció". Per la seva banda, El PDECat, qui ostenta l'alcaldia, ha demanat l'anul·lació de la multa.

Els fets

Aleix Ramírez estava cobrint aquesta informació a la platja de Sant Sebastià, el 16 de setembre de 2017, quan un agent de la Guàrdia Urbana li va arrabassar per la força el telèfon mòbil amb el qual estava gravant les intervencions dels oradors. Després d'uns moments de tensió i de les mostres de disconformitat del públic present, els agents van tornar-li l'aparell.

A conseqüència dels fets, l'Ajuntament va obrir un expedient informatiu a un agent de la Policia Local per depurar possibles responsabilitats disciplinàries i comprovar si s'havia vulnerat algun dret civil en l'actuació. L'incident es va desencadenar a partir de l'arribada de deu agents per identificar els oradors de la CUP i d'ERC, que eren regidors municipals.

La sorpresa ha saltat set mesos després, quan resulta que és el periodista qui ha estat multat en base a un informe que des de Sitges es va trametre a la Direcció General de la Policia. La proposta de sanció del Departament no esmenta en cap moment que Aleix Ramírez era un periodista que estava fent la seva feina, tot informant d'una activitat política en plena via pública.

Segons la notificació rebuda, el sancionat va cometre una infracció de resistència a l'autoritat i va mostrar una "actitud desafiant i agressiva". A més, se'l presenta com un individu que participava en una mena de manifestació. Però com que el telèfon va seguir gravant quan era en poder dels agents, es podia comprovar que el periodista es va limitar a defensar el seu dret a la informació i va demanar que se li retornés l'aparell.

NacióDigital ha presentat un recurs contra la sanció, fonamentant-se en la improcedència de l'actuació dels agents policials de Sitges. Aquests fets van tenir un ampli ressò als mitjans de comunicació nacionals i han quedat recollits en el dossier sobre la censura informativa a Catalunya publicat per Mediacat.

Valora
Rànquings
  1. L'encesa de torres, talaies i talaiots de les Illes pels drets humans denunciarà la violència contra les dones refugiades
  2. La Policia Nacional espanyola deté els alcaldes de Verges i Celrà de la CUP
  3. 1960 - El guerriller Quico Sabater és assassinat pel Somatent Abel Rocha i l'exlegionari falangista Pepito Sibina a Sant Celoni
  4. Vuit militants d'Arran detinguts davant del TS a Madrid quan intentaven fer una acció de protesta
  5. Una de les detencions d'aquest matí ha obligat a tancar per un breu període de temps la xocolateria "xocopunt"
  6. Unitat i força contra l’Ocupació. Llibertat presos i preses independentistes
  7. Som Energia celebrarà les 1.000 persones sòcies d’Osona en la jornada "Revolució EnergÈTICA"
  8. Impedeixen a Benet Salellas entrar en una comissaria de la policia nacional espanyola mentre parli català
  9. El darrer judici polític
  10. La CUP considera que la ‘rebaixa’ de les lleis suspeses evidencia la manca de voluntat del govern de superar els límits constitucionals
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid