Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
La Crida per Lleida vol commemorar amb Xàtiva el bombardeig feixista del Novembre de 1937

Els vincles històrics amb Xàtiva: la guerra de Successió i el feixisme

20/10/2017 Història

La Crida per Lleida–CUP ha sol·licitat al Paer en Cap, Àngel Ros, que convidi representants de la ciutat de Xàtiva a l’acte de record dels 80 anys del bombardeig del Liceu escolar.

A més, la formació proposa que a l’hora que van caure les bombes sobre el Liceu, les 15 hores i 40 minuts, es faci sonar una sirena d’alarma en record als lleidatans i lleidatanes assassinats per l’aviació feixista italiana.

80 anys del bombardeig de la ciutat de Lleida

El 2 de novembre de 1937 efectius de la l’Aviazione Legionaria italiana van bombardejar salvatgement la ciutat de Lleida, deixant dues-centes víctimes mortals i una quantitat innombrable de ferits.

Gran part de les víctimes mortals foren els nens i nenes del Liceu Escolar. Una de les escoles més emblemàtiques per la ciutat, el Liceu estava vinculat a la renovació pedagògica impulsada a començaments de segle per Frederic Godàs.

Els vincles històrics amb Xàtiva: la guerra de Successió i el feixisme

Així mateix, el 12 de febrer de 1939, a les 11 hores i 30 minuts, l’Aviazione Legionaria va atacar Xàtiva amb 20 bombes de 250 kg. Segons els últims estudis, les bombes feixistesvan matar 140 persones i van deixar 300 ferits – quan la guerra ja estava a punt de finalitzar –.

El juliol passat van culminar els actes per l’agermanament de Lleida i Xàtiva: les dues ciutats es van comprometre a col·laborar en la promoció cultural, la recerca històrica, el turisme i la promoció econòmica.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid