MemÚria histÚrica
La Crida per Lleida vol commemorar amb Xŗtiva el bombardeig feixista del Novembre de 1937

Els vincles històrics amb Xàtiva: la guerra de Successió i el feixisme

20/10/2017 HistÚria

La Crida per Lleida–CUP ha sol·licitat al Paer en Cap, Àngel Ros, que convidi representants de la ciutat de Xàtiva a l’acte de record dels 80 anys del bombardeig del Liceu escolar.

A més, la formació proposa que a l’hora que van caure les bombes sobre el Liceu, les 15 hores i 40 minuts, es faci sonar una sirena d’alarma en record als lleidatans i lleidatanes assassinats per l’aviació feixista italiana.

80 anys del bombardeig de la ciutat de Lleida

El 2 de novembre de 1937 efectius de la l’Aviazione Legionaria italiana van bombardejar salvatgement la ciutat de Lleida, deixant dues-centes víctimes mortals i una quantitat innombrable de ferits.

Gran part de les víctimes mortals foren els nens i nenes del Liceu Escolar. Una de les escoles més emblemàtiques per la ciutat, el Liceu estava vinculat a la renovació pedagògica impulsada a començaments de segle per Frederic Godàs.

Els vincles històrics amb Xàtiva: la guerra de Successió i el feixisme

Així mateix, el 12 de febrer de 1939, a les 11 hores i 30 minuts, l’Aviazione Legionaria va atacar Xàtiva amb 20 bombes de 250 kg. Segons els últims estudis, les bombes feixistesvan matar 140 persones i van deixar 300 ferits – quan la guerra ja estava a punt de finalitzar –.

El juliol passat van culminar els actes per l’agermanament de Lleida i Xàtiva: les dues ciutats es van comprometre a col·laborar en la promoció cultural, la recerca històrica, el turisme i la promoció econòmica.