x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
antifeixisme
Txarango i Möndo Loco donen suport a les encausades per retirar plaques franquistes a Lleida

La Guàrdia Urbana va obrir diligències penals per haver arrencat plaques de dos carrers que porten els noms de personalitats franquistes

15/02/2017 Drets i Llibertats
Músics com els integrants de les bandes Mondo Loco i Txarango, l'escriptor Roc Casagran -premi Autor revelació 2016- , l'economista Josep Manel Busqueta, i les diputades de la CUP Crida constituent Anna Gabriel i Mireia Boya han mostrat el seu suport amb la campanya de solidaritat amb les tres encausades per retirar les plaques dels 9 carrers amb noms franquistes a la ciutat de Lleida. D'aquests, quatre pertanyen a alcaldes de Lleida i uns altres cinc, a dirigents del feixisme. També han rebut el suport de sindicats com la CGT de Lleida i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans de Secundària, i de l'Ateneu La Baula.

Més de 40 anys després de la mort de Franco, l'alcalde Lleida, Àngel Ros, segueix negant-se a retirar els noms dels carrers que encara honoren personatges vinculats a la dictadura feixista. La nomenclatura segueix vigent malgrat la Llei de Memòria Històrica, que a l'article 15.1 diu que: “les administracions públiques, en l'exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura”. 

Ara, després d'una denúncia de la Guàrdia Urbans, 3 joves d'Arran Lleida hauran d'anar a judici per haver retirat sense causar cap dany aquestes plaques. El col·lectiu ha demanat "fotografies solidaries" en suport a la campanya contra el nomenclàtor franquista. Ja s'hi ha sumat el president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia

Segons els treballs del Memorial Democràtic, Barcelona, seguida de Girona i Lleida, són les demarcacions amb més simbologia franquista. Per municipis, i sense comptar les plaques d’habitatge, els que tenen més monuments, relleus, gravats etc. són Gandesa en primer lloc i Lleida en segon.
Valora
Rànquings
  1. Què hauria passat si...?
  2. L'espanyolització de la Generalitat avança ràpidament amb l'article 155
  3. María Dolores de Cospedal fa el ridícul caient en una broma de l'agència de notícies russa Sputnik
  4. El "periodista" del diari El Español: Burro al m²...
  5. Estrena simultània del vídeo "Orgull d'Escola Pública" a 33 Escoles Públiques d'Infantil i Primària de Badalona
  6. Una dona denuncia un guarda de seguretat que ahir la va ferir al cap amb la porra a l’estació de l’AVE de Girona
  7. Pintades contra la presència de Soraya Sáenz de Santamaría a S’Agaró
  8. La CUP-CC de la demarcació de Tarragona presenta la seva llista electoral
  9. Comença a Vic l'acció "Un poble empresonat" de tancar-se voluntàriament per torns en una presó
  10. La militància de la CUP-CC ratifica la llista proposada pel Secretariat Nacional
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
(cc) 2006 - 2017 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid