Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Dani Marcos: "M'han multat a mi perquè participo a moviment socials que estan mal vistos des de les forces d'ordre"
25/11/2016 Entrevistes

Entrevista a Dani Marcos, militant de Sabadell multat per la gran manifestació antifeixista del 24 d'abril

Dijous el ple de Sabadell va aprovar a proposta de la Crida una moció en suport de Dani Marcos, el militant de la Plataforma Antifeixista de Sabadell que ha rebut una sanció de 400€ en aplicació de la "Llei Mordassa" per la manifestació de l'abril passat. Marcos, militant de l'Obrera i diferents organitzacions de l'Esquerra Independentista, parla d'una repressió creixent a moviments antifeixistes però avisa que tant ell com els seus companys seguiran lluitant contra el feixisme.
Quan vas rebre la notificació de la sanció?
Fa cosa d’un mes m’arriba aquesta sanció administrativa, que com és de la Llei de Seguretat Ciutadana no cal judici ni res, i se m’informa que he de pagar 400€ per ser organitzador d’una manifestació no autoritzada.
Per què se't sanciona a tu concretament?
Jo sóc organitzador com tantes persones més, participo a les reunions prèvies amb 40 persones més. Jo no vaig llegir cap manifest ni se’m va identificar en cap moment. Tampoc no era l’encarregat de parlar amb els Mossos d’Esquadra. A mi m’acusen per unes fotografies i això s’utilitza per dir que tinc un rol protagonista. Diuen que vaig estar portant el megàfon, que és veritat, i que vaig portar la pancarta, que no és veritat, i per llegir manifestos, que tampoc no és veritat però ho hagués fet sense cap problema. A la manifestació hi era jo i hi era fins i tot el Gabriel Rufián. Li podria haver caigut a qualsevol persona i m'ha caigut a mi perquè participo a moviment socials que estan mal vistos des de les forces d'ordre. En un principi no sóc a cap fitxer policial perquè no tinc antecedents, però a partir d’aquí cadascú que pensi.
Les fotografies estan adjuntes a la sanció?
El que s’adjunta només és una fotografia meva on sí que es pot interpretar que estava llegint un manifest perquè sóc a la terrassa de l’Obrera amb el megàfon provant si se sentia. Em van enganxar en aquest moment i ja està. Si hagués llegit el manifest no tindria cap problema en reconèixer-ho.
Per la perspectiva diries que la fotografia la va fer algun policia de paisà que era a la manifestació?
Totalment. Tal i com està feta la fotografia eren secretes seguríssim.
Dius que no tenies cap fitxer policial ni t’han condemnat mai
A mi em van jutjar un cop per unes protestes que es van fer fa uns quatre anys en contra de l’aprovació d’uns pressupostos de Convergència. Vam fer unes protestes a Sabadell i a mi i a tres més ens van jutjar per allò, però es va anular el judici i finalment va quedar en res. Per tant, jo tot el que tinc és això i amb això no hauria d’haver res a nivell judicial.
Ets la única persona de la Plataforma Antifeixista que han sancionat?
Pel que jo sé sóc l’únic. S’ha donat a conèixer a totes les organitzacions que van participar a la manifestació i, en principi, si li hagués arribat a algú més ens haguéssim assabentat.
T'han sancionat però la manifestació tenia la complicitat de fins i tot l'Ajuntament de Sabadell.
Per la llarga història de lluita antifeixista a Sabadell tenim el que es coneix com a 'Taula de convivència' on hi participen partits polítics, associacions de veïns, algun representant de moviments socials com la Plataforma Antifeixista i fins i tot els Mossos d'Esquadra per solucionar problemes que en el passat han tingut lloc. Amés tant la Crida com Esquerra, en principi, i els altres partits del govern ens donen suport. Esquerra s'involucra perquè aquí les JERC havien patit unes agressions.
Era una cosa amb molt de consens, però els Mossos actuen de manera unilateral. No deixa de sorprendre, però vaig trobar unes declaracions del Jordi Jané dient que la Llei Mordassa s'aplicaria des d'una òptica totalment regulada, respectant el dret a la manifestació i a la intimitat, que són el que m'estan vulnerant a mi.
Amb la multa què faràs?
De moment estem treballant en un recurs i no la pretenem pagar. Si s'acaba pagant o s'acaba anul·lant o passi el que passi amb els 400€ aquests és el de menys. Aquí estem parlant que hi ha arxius policials il·legals, que s'està vulnerant el dret a la manifestació i que hi ha una persecució indiscriminada contra activistes socials. Estem muntant una campanya política que ja ha començat a través de les xarxes socials, ahir vam fer una roda de premsa coincidint amb el Ple Municipal on es va aprovar una moció. La campanya es presenta a Sabadell però la intenció és fer una crida d'atenció a la repressió a moviments socials, sobretot antifeixistes que està havent últimament. Hi ha tot de grups musicals d'arreu del país que han hagut d'anar a l'Audiència Nacional, a Madrid, a declarar. Tenim un altre company de la Plataforma Antifeixista de Sabadell que forma part d'aquest conjunt de grups musicals. També hi ha el cas dels independentistes de les llistes de Felip Puig. Fins on puguem arribar, arribarem.
La manifestació es va convocar perquè hi havia hagut diversos incidents a Sabadell amb neo-nazis. Ha afectat la manifestació en la repetició d'aquests incidents?
No sé si va marcar un punt i apart o no, però de fet la cosa està força més tranquil·la. No sabem ben bé en quin punt estan. Havien sortit de la presó uns quants líders que tenien i nosaltres sospitàvem que estaven fent una reorganització del feixisme a Sabadell de cara a l'àmbit institucional, fins i tot. Però de moment, més enllà de les concentracions que van fer davant de l'Obrera amb una campanya molt forta seva amb adhesius, repartint fulletons algun cap de setmana a la Rambla contra nosaltres i l'Ajuntament per permetre l'okupació, no fan res. Ara mateix, no sabem si en reacció a la manifestació o no, el tema està bastant calmat. Quan es combat el feixisme sempre baixa, només cal veure com a tot arreu on hi ha Unitat Contra el Racisme i el Feixisme o plataformes antifeixistes el feixisme acaba per no avançar més.
Aquesta manifestació seria un tipus de combat que difereix d'altres formes de combat antifeixistes més basades en l'acció directa i en la busca de l'enfrontament. Quin ha de ser el camí de l'antifeixisme?
Crec realment que la tàctica que vam emprar amb la manifestació és una cosa que s'ha de posar en pràctica quan es lluita contra el feixisme, i és que sigui una lluita mitjanament transversal. A la Plataforma Antifeixista tenim clar que el feixisme és un derivat directe del capitalisme salvatge però tot i així a l'hora d'enfrontar-lo no hem de deixar de banda aliats naturals com les institucions o la socialdemocràcia. Tot i així, nosaltres estem també a favor de l'acció directa, de la difusió a peu de carrer i de la creació de consciència en el sentit més anticapitalista.
S'han de tenir en compte les possibilitats que hi ha a cada moment, però nosaltres tampoc vam creure que entrar en un combat cos a cos amb aquesta gent ens reportés res. Segurament ens en caurien més a nosaltres, al final el problema és que aquesta gent no té res a perdre. Són gent que han estat a la presó, tenen condemnes per coses molt serioses. A partir d'aquí ,si nosaltres anem a pegar algú o alguna cosa així no en traurem res. Nosaltres en què creiem és en criminalitzar les seves accions i difondre que el seu missatge d'odi no és el correcte. El que fem és construir, no destruir, que és el que fan ells.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid