Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Diada Catalunya Nord
El Correllengua s’acomiada a Perpinyà amb la commemoració del Tractat dels Pirineus

Perpinyà acull la cloenda de la 20a edició del Correllengua i centra els actes de la jornada en la reivindicació de la catalanitat de Catalunya del Nord

31/10/2016 Política

Aquest dissabte la capital rossellonesa acollirà, un any més, la cloenda del Correllenguacoincidint amb la Diada nord-catalana. Els actes unitaris començaran amb la ja tradicional manifestació a les 16h pels carrers de Perpinyà, sota el lema "Sem Catalunya Nord, sem un país català, volem decidir". La diada clourà amb una marxa de torxes a partir de 19.30h i un concert a les 20h, a la Casa Musical, amb L'Home Llop & The Astramats, Joan Garriga & Madjid Fahem i els Skamanians.

Paral·lelament als actes de cloenda, el moviment segueix recorrent el país. El mateix 5 de novembre el Correllengua també tindrà presència a Figueres, Alella, Argentona, la Vila de Gràcia de Barcelona, el Palau d’Anglesola i Golmés, i al llarg de les properes setmanes encara visitarà algunes poblacions més. És el cas de Barcelona —Sants, Hostafrancs i la Bordeta, l’Esquerra de l’Eixample-Sant Antoni i la Dreta de l’Eixample-Fort Pienc—, Badalona, Canet, Flix, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Vandellòs. 

La CAL fa un balanç molt positiu de la 20a edició del Correllengua. Un cop s’hagin celebrat tots els actes previstos, el moviment haurà passat per un total de 112 indrets d’arreu dels Països Catalans. Al Principat s’han celebrat més de 300 actes de molta qualitat que han mobilitzat milers de persones i col·lectius ben diversos —seccions locals de l’ANC i Òmnium, associacions culturals, agrupacions de joves, esplais, colles castelleres i de cultura popular, casals i ateneus, centres excursionistes, entre d’altres—. El Correllengua segueix sent un moviment viu, aglutinador i transversal.

Molts dels actes organitzats en el marc d’aquesta festa major de la llengua i la cultura han servit per promoure l’obra i el llegat de Montserrat Roig, la figura a qui s’ha dedicat la 20a edició del moviment. D’aquesta manera, la ciutadania ha volgut retre homenatge a una de les escriptores més rellevants del país en el 25è aniversari de la seva mort. I ho ha fet organitzant xerrades, mostres bibliogràfiques, espectacles teatrals, lectures dramatitzades i fins i tot divulgant la memòria dels crims del nazisme, un tema que Roig va investigar incansablement i que va recollir en el llibre Els catalans als camps nazis.

A més, enguany cal afegir la participació de 47 escoles i instituts del Principat que s’han sumat al Correllengua fent activitats al voltant de la figura de Montserrat Roig i la llengua. La present edició del moviment també ha comptat amb l’aval de 78 consistoris que han aprovat la moció de suport.


El Correllengua
El Correllengua és la mobilització per la llengua i la cultura més important del país. Des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal, se celebra arreu dels territoris de parla catalana des del 1996. Gràcies a la implicació de moltes entitats i col·lectius, i a la participació de milers de persones, cada any s’organitzen centenars d’actes en el marc del Correllengua. La CAL és una de les principals entitats que promocionen el moviment, especialment al Principat i a la Catalunya Nord.  
 
La vintena edició del moviment s’ha dedicat a la periodista i escriptora Montserrat Roig coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort. Els actes del moviment han recordat el compromís de Roig amb la llengua i el país. També s’ha divulgat la inestimable tasca periodística de l’autora per recuperar la memòria històrica dels crims del nazisme, i s’ha posat l’accent en la seva essència marcadament feminista i d’esquerres. Tot plegat, amb la voluntat d’estendre el llegat d’una de les figures més rellevants del país.

Enguany la CAL ha impulsat el moviment amb la col·laboració de la Comissió Montserrat Roig, la xarxa creada per promoure el llegat literari i periodístic de l’autora al llarg d’aquest 2016. Aquesta comissió està formada per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), el Col·legi de Periodistes de Catalunya, l’Associació Lectura Fàcil, la CAL, l’Amical de Ravensbrück, l’Amical de Mauthausen, la Institució de les Lletres Catalanes, Biblioteques de Barcelona, un dels fills de l’autora, Roger Sempere Roig, i la fotògrafa, companya professional i amiga, Pilar Aymerich. 


Actes en commemoració de Tractat dels Pirineus

La CUP organitza un acte  a les 11h Acte de la CUP: "La qúestio és el nom? Decidim-ho tot! amb

ANTONY GLORY (Col·lectiu contra Gran Domini Esquiable a Cerdanya i Capcir); Joan Barceló (Iniciativa per Occitània) i Mireia Boya (Diputada al Parlament per la CUP-CC). A les 12.30h Dinar Popular al Casal de Perpinyà (reserva prèvia elcasalperpinya@gmail.com)

La Manifestació serà a  les 16h a la plaça de Catalunya

Encerclem la prefectura a les 16h 59m

Concert a les 20h


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid