Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Història
Josep M. Planes serà recordat a Manresa en el 80è aniversari de l'assassinat del periodista

El periodista va ser assassinat per incontrolats de la FAI el 1936; l'homenatge al considerat com a víctima singular del periodista català es farà el proper 24 d'agost

18/08/2016 Història

L’homenatge a Josep Maria Planes se celebrarà el proper 24 d'agost, en el marc de la Festa Major de Maneresa. Aquest acte per recordar el 80è aniversari de l'assassinat de Planes es farà a les 20,30h del vespre al xamfrà del carrer Born i de la Canal de Manresa. La data triada coincideix amb el dia que fou assassinat a la Rabassada de Collserona per part d'incontrolats vinculats al grup anarquista; Planes va ser l'objectiu fàcil dels pistolers per haver escrit articles en què criticava la FAI, els crims dels incontrolats i haver posat al descobert xarxes de corrupció embolcallades en l'anarquisme dels anys 30.

El periodista serà recordat en un acte que consistirà en una lectura de textos de Planes, una actuació musical i la col·locació d’un ram de flors davant de la casa on va néixer.

El recordatori de la mort de Planes ha estat una iniciativa de la Comissió Any Josep M. Planes, formada per entitats ciutadanes que tenen com a objectiu recuperar l’obra i la personalitat del periodista i promoure'n el reconeixement com a Manresà Il·lustre.

 

Un periodista assassinat per investigar la corrupció i el pistolerisme

El 1 de maig de 1936 Planes va escriure a La Publicitat:

"Sóc un periodista que, potser, cometo la imprudència de dir en veu alta el que el 90% dels catalans diuen en veu baixa. Nombrosos amics se m'acostaren ahir per dir-me que aquesta franquesa em pot costar cara."

Quatre mesos després, Planes moria assassinat per membres incontrolats de la FAI. Tenia vint-i-vuit anys.

Planes denunciava els responsables de l'assassinat dels germans Miquel i Josep Badia, perpetrat tres dies abans, el 28 d'abril de 1936. Miquel Badia, que arribà a ésser cap superior dels Serveis d'Ordre Públic de Catalunya, s'havia distingit per combatre amb mètodes expeditius els grupúsculs de pistolers urbans i per haver combatut les xarxes mafioses i de corrupció en què estaven involucrats molts d'aquests suposats anarquistes; per aquest motiu Badia havia rebut amenaces de la FAI, i posteriorment va ser també assassinat per un grup, el responsable dels quals va oferir els seus serveis anti-separatistes als feixistes el 1939.

Dos anys abans, el 1934, Josep M. Planes havia publicat el reportatge "Els gàngsters de Barcelona", vuit peces en què denunciava les relacions entre el pistolerisme, la corrupció i grups suposadament  anarquistes, investigacions que el convertiren en un dels capdavanters del periodisme d'investigació a Catalunya.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid