Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Xàtiva
Xàtiva recorda la destrucció de la ciutat el 1707

Avui es recorda amb diversos actes la data en què Xàtiva va ser incendiada durant dies, una represàlia sagant de l’exèrcit borbònic per la fidelitat de la ciutat als àustries

19/06/2016 Història

Avui diumenge 19 de juny hi ha programat diversos actes per recordar la Crema de Xàtiva. La Regidoria de Cultura i la de Turisme de la ciutat ha organitzat aquest programa. Per altra banda l'Ateneu Popular de Xàtiva ha organitzat un conjunt d'actes per recordar la destrucció de la ciutat el 1707. Entre els actes avui diumenge realitzarà un acte de commemoració de la crema de Xàtiva davant la pedra dels Maulets.

Els actes comencen a les 9.45h a la a font del Lleó, on arrencarà la Ruta de la Crema. Durant el matí el Museu de Belles Arts es mantindrà obert per poder una fotografia-se amb el quadre de Felip V capgirat. La jornada clourà amb un concert de música d'arrels i projeccions audiovisuals, a les 20.30h, a la plaça de la Seu.

L'Ateneu Popular ha realitzat un emplaçament als veïns, com en en anys anteriors, perquè el proper diumenge 19 de juny pengin als seus balcons la bandera de Xàtiva amb un crespó negre en senyal de dol i de record als qui defensaren Xàtiva de la invasió borbònica. Es tracta d'una crida que es fa extensiva a totes les entitats, col·lectius i institucions de Xàtiva, en especial al consistori de la ciutat.

La Crema de Xàtiva de 1707
 
Tal i com recorda La Veu del País Valencià, avui es commemora la data que Xàtiva va ser incendiada durant dies, una represàlia de l’exèrcit borbònic per la fidelitat de la ciutat als àustries, i seguint les ordes del general d’Asfeld, que va sotmetre i assassinar els xativins per haver-hi oposat ferma resistència durant la Guerra de Successió.

Xàtiva va ser una de les ciutats on la majoria dels seus habitants va prendre part a favor de Carles d’Àustria, pretendent a la Corona d’Espanya, contraposat a Felip V, que descendent de la branca borbònica, francesa, també optava al tron espanyol.

Els Socarrats: la dignitat d'una ciutat resistent

El 17 de juny de 1707, les tropes de l’exèrcit borbònic iniciaven la destrucció i incendi de la ciutat de Xàtiva exercint així, “per dret de conquesta”, un càstig exemplar sobre aquells que s’havien oposat amb les armes a les seues pretensions. Durant diversos dies, les flames van calar sobre els edificis i béns dels veïns de Xàtiva.

Així es va originar la denominació de “socarrats” per als habitants de la ciutat, per la seua relació amb el foc que els va devorar. Es pretenia esborrar de la memòria Xàtiva i, per això, quan es va decidir la seua reconstrucció i la tornada d’habitants se li va imposar el nom de Colònia Nova de Sant Felip, nom que va romandre fins a les Corts de Cadis de 1811 on, per iniciativa del Diputat Joaquín Lorenzo Villanueva, li fou restituït el nom de Xàtiva.


 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid