Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Borbons
Toni Cuquerella recorda que Felip VI serà coronat rei, el mateix dia que Felip V va incendiar Xàtiva

El periodista, també apunta que l’anunci de l’abdicació de Joan Carles I va coincidir amb la mateixa data que l’ocupació i el saqueig de la capital de la Costera.

08/06/2014

La corona borbònica continua acumulant coincidències d’infaust record, per als valencians, i especialment per als xativins, tal com ho descriu Toni Cuquerella en un article a Comarcàlia.info sota el títol "Felip VI serà coronat rei el 19 de juny, el mateix dia que Felip V va incendiar Xàtiva"

Toni Cuquerella remarca a l'article que "cal recordar que els successos es van originar arran la desfeta de la Batalla d’Almansa del 25 d’Abril, després de la qual les tropes austracistes estaven en retirada, i part d’elles van fugir cap a Xàtiva on pretenien resistir l’arribada dels botiflers. Aleshores les tropes borbòniques van assetjar la ciutat fins que va caure el 2 de juny, quedant sols el castell com a resistència que tampoc va tardar molt en rendir-se."

"Colonia Nueva de San Phelipe"

A  causa de la resitència, així es justificava el monarca, segons escriu Cuquerella,  que "el 19 de juny va ordenar incendiar la ciutat, posteriorment els seus camps van ser sembrats amb sal per a condemnar-la a la pobresa, i finalment va canviar el seu nom pel de Colonia Nueva de San Phelipe".

Cap per avall el quadre de Felip V

Tal com punta l'escriptor "la ciutat després de la infàmia va passar de 12.000 habitants a només 400, i va tardar quasi 80 anys a tornar al mateix nivell demogràfic; el nom de Xàtiva va tornar amb les Corts de Cadis, més d’un segle després, en 1812. Però no va ser fins a 1940 quan la ciutat va assenyalar al culpable de la seua ignomínia; eixe any, segons expliquen la majoria de cròniques, el director del Museu del Almodí va posar de cap per avall el quadre de Felip V, un quadre pintat per l’artista local Josep Amorós en 1719 per encàrrec del govern local al vigent rei. A més va encomanar que així romanguera la imatge del rei incendiari fins que un monarca successor seu demanara tres vegades perdó pels successos davant del quadre".

Cap rei havia portat en més de 300 anys el nom de Felip

Toni Cuquerella finalitza l'article remarcant le recuperació del nom de Felip, després de 300 anys i les dues coincidiències que havia apuntat a l'nici de l'article, "La falta de sensibilitat de la corona espanyola amb els represaliats per Felip V continuarà d’esta forma, després de recuperar l’ignominiós nom que cap rei havia portat en més de 300 anys, les dates del seu accés al tron aniran també unides a les de la infàmia amb la que va tractar el primer Borbó a la ciutat de Xàtiva"

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid