Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
catalanofòbia
Els insults de “cerdos vascos y catalanes” d’Alerta Digital queden impunes

La Fiscalia de Màlaga ha arxivat la denúncia de Drets contra Alerta Digital per haver amenaçat i insultat catalans i bascos. Per Drets és una mostra més de la falta de voluntat de la justícia espanyola per perseguir els delictes de catalanofòbia

28/01/2016 Drets i Llibertats

La Fiscalia de Málaga ha arxivat la denúncia presentada per l’associació d’advocats Drets el dia 14 d’abril de 2015 contra José Armando Robles Valenzuela, presentador del programa “La Ratonera”, i contra el mitjà Alerta Digital SL -com a responsable civil- per haver amenaçat i insultat catalans i bascos.

La denúncia es va presentar a la Fiscalia Provincial de Barcelona arran de dos programes d’Alerta Digital emesos el març de 2015 on es promovia l’odi contra catalans i bascos amb motiu de la final de la Copa del Rei de Futbol. La Fiscalia de Barcelona va trametre la denúncia a la Fiscalia Provincial de Málaga, que és des d’on s’emet el programa, i ara aquesta ha decidit arxivar-la al·legant que no veu indicis de delicte ja que preval la llibertat d’expressió i d’opinió. Llibertat que, segons la Fiscalia de Màlaga, en el cas d’Armando Robles i el seu col·laborador Gerard Ballalta està especialment reforçada perquè són representants d’un partit polític: Soluciona.

Al programa emès per Alerta Digital TV el dia 12 de març de 2015, el director José Armando Robles Valenzuela preguntava a Gerard Bellalta: “¿dónde metemos a esos 70.000 cerdos vascos y catalanes que van a ir a la final de la Copa del Rey a degradar símbolos de nuestra nación? ¿Dónde los echamos? Yo los echaría al mar, aunque no sé si van a caber todos”. Bellalta contestava: “Separatistas, separatas. Son ratas separatistas”. Sobre el públic que assistia a la Final de Copa del Rei de Futbol, Robles deia: “A esos 70.000 cerdos los mandaría a uno de estos países del ébola para que hagan turismo sanitario”. Set dies després la mateixa cadena emetia el programa titulat “Stop a la pitada al himno nacional”, on es projectaven imatges de l’última final de Copa del Rei disputada entre el Club Athletic de Bilbao i el Futbol Club Barcelona a València amb soroll de porcs de fons. Els presents al programa es reafirmaven: “Se tratan de unos cerdos”, “de unos marranos” i afegien que això “no pasaba con Franco”, referint-se a la permissivitat dels ordres públics. Els insults com “gentuza” i “canallas” se succeïen al llarg de tot el programa, i es tractava a catalans i bascos de terroristes d’ETA. Tots aquests insults han quedat ara impunes amb l’arxivament decretat per la Fiscalia de Màlaga.

Drets es reafirma que els insults són constitutius de delicte ja que atempten contra persones i grups per motius d’ideologia, un delicte tipificat a l’article 510.1 del Codi Penal. També recorden que l’objectiu del programa era denigrar, vexar, humiliar, i provocar la discriminació i l’odi de la defensa política d’una opció democràtica en el context de la final de la Copa del Rei de futbol.

Per Drets, que s’hagi arxivat aquesta denúncia és una mostra més de la falta de voluntat de la Fiscalia a l’hora de perseguir els delictes de catalanofòbia, una actitud que contrasta amb l'actuació automàtica i efectiva de la Fiscalia i les forces de seguretat de l'Estat en el mateix tipus d'amenaces i atacs quan no són contra catalans. Els fets ho demostren; els 277 tuits denunciats per Drets des de l’octubre de 2014 han quedat per ara impunes, mentre que la Guàrdia Civil ha practicat detencions per diversos tuits contra personalitats del Partit Popular –com en el cas de l’assassinat a la presidenta de la Diputació de Lleó- o bé contra víctimes del terrorisme d’ETA.

Drets

L’associació Drets és una entitat sense ànim de lucre formada per professionals del dret que actua contra la catalanofòbia i en defensa de la societat catalana. Va néixer l’octubre de 2014 i des d’aleshores ha emprès múltiples accions judicials. Les despeses derivades dels processos judicials les assumeixen gràcies a les campanyes de micromecenatge ciutadà.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid