Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi Ambient
Ecologistes en Acció demana l'aprovació de la Llei de canvi climàtic

Amb una revisió profunda durant el seu tràmit parlamentari per considerar que el text aprovat renuncia a afrontar els reptes energètics i climàtics del nostre país

27/01/2016 Territori
Ecologistes en Acció Ecologistes en Acció

Ecologistes en Acció juntament amb altres entitats va presentar al juny del 2015 una sèrie d’al·legacions a la Llei de Canvi Climàtic de Catalunya. En aquestes demananaven una política més ambiciosa de reducció d’emissions i millors instruments reguladors per frenar-les.

Segons l'entitat ecologista, la Generalitat no va acceptar cap de les 24 propostes presentades amb una motivació mancada d'argumentació i rigor. També van aludir que algunes propostes s’escapaven de l’abast i competència d’aquest avantprojecte quan justament els objectius als que ha de servir la llei són reforçar la coordinació, garantir la transversalitat necessària en l’aplicació de cadascuna de les polítiques sectorials i els diferents nivells de l’administració pública i forçar l’aplicació d’instruments concrets per la mitigació, adaptació i la transició vers una economia baixa en carboni i eficient en l’ús dels recursos.

Aquest és el cas del tribut sobre el CO2 dels vehicles de tracció mecànica, l'única nova mesura que concreta la llei i que ahir va ser presentada en grans titulars como la gran aposta per canviar el comportament ambiental i transitar a models més sostenibles. Ecologistes en Acció denuncia que aquesta mesura tingui incidència quan no aplica a les emissions de NO2 i partícules que contaminen les nostres ciutats, i també a emissions industrials i marítimes, o d’altres gasos que afecten al canvi climàtic i la qualitat de l'aire.

Per altre banda, els recursos obtinguts dels impostos haurien de dotar el Fons Climàtic previst a la Llei per finançar les mesures de adaptació i mitigació, que en el cas del model de transport hauria de finançar els plans de mobilitat activa (vianant i bicicleta) i el transport públic. Ecologistes en Acció demana l'aturada inmediata de les subvencions a la compra de cotxes que han utilitzat el problema ambiental per subvencionar l'indústria del motor, sota la vella consigna de renovació del parc d'automòviles. El fracàs d'aquesta aposta que ha orientat les polítiques de qualitat de l'aire dels últims anys i l'escàndal del frau destapat pel cas Volkswagen obliga a fer un gir radical aturant els milions d'euros de Plans PIVE, Movele, PIMA AIRE així com exempcions d'impostos, al que no es poden sumar els fons de recaptats per la llei de canvi climàtic.

Per A Ecologistes en Acció, la Llei hauria d'assolir objectius més ambiciosos de reducció dels gasos amb efecte d’hivernacle de mínim el 40% al 2020 i el 95% al 2050.

A més a més, les demandes que l'organització considera imprescindibles per tal que Catalunya i la Llei de canvi climàtic siguin realment transformadores i ambicioses són:

- "No al comerç de drets d’emissió. El comerç de drets d’emissió s’ha demostrat àmpliament ineficaç per a reduir emissions de gasos d’efecte hivernacle, ben al contrari, ha servit com a negoci molt lucratiu per a grans corporacions i l’especulació financera. Per a la qual cosa exigim la retirada d’aquest mecanisme com a instrument de reducció d’emissions de la Llei degut a la seva invalidesa per a la reducció d’emissions.

- Futur 100% renovable. La Llei també hauria d’incloure la prohibició de l’obtenció de gas i petroli d’esquist per fractura hidràulica o l’exploració i explotació d’hidrocarburs en el litoral català i anar cap a un futur sense energia nuclear i 100% renovable. És necessari deixar de subvencionar els combustibles fòssils i nuclears, i establir un sistema de tributs que penalitzi el seu ús.

- Millor integració de les polítiques sectorials. Les polítiques definides sectorialment són poc concretes i ambicioses. Vam presentar esmenes a les mesures descrites dins dels sectors definits a la llei i demanem la inclusió de sectors com la qualitat de l’aire, ús del sòl, pesca o gestió del litoral.

- El Fons Climàtic, s’hauria de dotar de recursos gràcies als impostos als agents més contaminants i sancions per incompliments de la Llei, i no a la possible subhasta del mercat d’emissions. A la Llei manca incloure el règim d'infraccions i sancions corresponent que s'haurà de desenvolupar.

·         Avaluació vinculant. La Llei proposa una avaluació de les polítiques climàtiques que s’aniran implementant en el decurs dels anys, per part d’un comitè d’experts. Aquesta avaluació, però, no serà vinculant, impossibilitant així la formulació d’objectius en base a criteris científics, l’augment d’ambició o qualsevol altre tipus de modificació de les polítiques per fer-les més eficaces. Cal que aquesta revisió sigui vinculant i que compti amb una àmplia participació de diferents grups d’experts i societat civil".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid