Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La "tradició culer" de xiular l'himne d'Espanya fa 90 anys

L’any 1925 es va produir la primera xiulada coneguda de l’afició del F.C. Barcelona a l’himne d’Espanya. A les finals de la Copa del Rei dels anys 2009, 2011, 2012 i 2014 els xiulets a l'himne i al rei es van repetir i aquest any 2015 serà la primera xiulada multitudinària a Felip VI.

11/03/2015 Memòria històrica

La Copa del Rei que jugaran el proper 30 de maig el F.C. Barcelona i l’Athletic Club de Bilbao ha tornat a obrir el debat entorn la xiulada a l’himne espanyol i al rei d'Espanya (serà la primera xiulada multitudinària a Felip VI). Un debat que es repeteix cada any que juga la final el F.C. Barcelona, com va passar l’any passat quan l’afició culer va xiular massivament l’himne espanyol i el monarca a l’estadi de Mestalla a la final que varen jugar els blaugranes contra el Real Madrid (a internet van arribar a sorgir desenes iniciatives relacionades amb l’independentisme català que animaven a xiular l’himne  d’Espanya quan sonés a l’estadi del València pocs minuts abans de l'inici de la final de la Copa del Rei). La realitat és que la xiulada a l’himne d’Espanya és un fet gairebé tradicional als partits que juga el F.C Barcelona, ja sigui en futbol o basquet, tal com va passar els anys 2014, 2012, 2011, 2009...i 1925.


El 14 de juny de 1925 el F.C. Barcelona organitzava un partit en homenatge a l'Orfeó Català, que acabava de venir d'una gira per Itàlia. El partit es va jugar contra el Júpiter i a la mitja part una banda de música de la British Royal Marine va interpretar els himnes espanyol i anglès. En tocar la “Marcha real” tot l'estadi va xiular (cal recordar que feia una setmana s'havien detingut diversos membres del grup independentista bandera negra pel "Complot del Garraf") i per aquest fet el F.C. Barcelona va rebre una sanció de sis mesos de tancament de l'estadi (del 24 de juny al 17 de desembre) que finalment fou reduïda a tres (pel fet que a l'estiu no es jugava i la temporada va començar a finals de setembre). En contrapartida del permís d'obertura del camp el 17 de desembre de 1925 les autoritats espanyoles va obligar el president Joan Gamper a presentar la dimissió. També el van obligar a marxar a Suissa però va poder tornar 6 mesos després amb la condició de no tornar a ser mai més persident del F.C. Barcelona.


L’any 2009 malgrat la censura de Televisión Española contra el boicot a l'himne borbònic espanyol i els intents de la realització d'enfocar a l'únic seguidor basc que hi semblava identificat, la xiulada massiva de catalans i bascos va aconseguir ofegar l'himne.


L’any 2011 es va xiular de forma molt evident l’himne d’Espanya i Juan Carlos I a la final de la Copa del Rei entre el Barça i el Madrid a Mestalla i un any més tard en previsió que el soroll de la xiulada es multipliqués per dos (la final va ser entre l’Athletic Club de Bilbao i el F.C. Barcelona) es van augmentar al màxim els decibels dels altaveus de l’estadi del València C.F. fet que no va evitar la censura de RTVE (Radio Televisión Española).


L’any 2014 TVE va seguir amb la tradició de polititzar la final de la Copa del Rei i a més a més de censura a la xiulada de l’himne espanyol i al Borbó va engegar la campanya #unidosporlacopa (un dels lemes de la campanya és “Que lo que una el fútbol no lo separe nadie”) on fins i tot es regalaven les pilotes de la final als participants que enviessin les millors fotografies d’amistat entre els “rivales però unidos por la copa”.


Els darrers anys alguns dels aficionats catalans que han xiulat l’himne espanyol han estat agredits per la policia nacional espanyola que sempre utilitza una tècnica d’atac similar: acostumen a abordar els aficionats del F.C. Barcelona quan estan sols anant o tornant del lavabo perquè no puguin ser auxiliats per les seves amistats i després donen la versió que el detingut és qui ha agredit la policia. Aquest any la Lliga de futbol ha advertit que s'afegirà a la perscució dels xiulets al rei.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid