Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura
Desapareix José Manuel Lara, l'empresari editorial contra-independentista

José Manuel Lara Bosch, mort avui als 68 anys, va treballar activament contra l'independentisme català. Fill d'un capità de l'exèrcit feixista, durant els anys 40 i a través dels privilegis com a vencedor va bastir un poderós imperi editorial, la 8a multinacional més poderosa del sector a nivell mundial

31/01/2015 Cultura

Avui ha mort José Manuel Lara Bosch als 68 anys, després de patir un càncer de pàncrees. L'empresari del món editorial dirigia el Grup Planeta, vuitena multinacional més poderosa del sector editorial mundial.

El president del Grup Planeta des de l'any 2003, i enemic de les aspiracions independentistes, va treballar activament contra la difusió de les idees reivindicadores del dret a decidir. Lara va arribar a amenaçar que quan es constituís una República catalana independent traslladaria el seu negoci a Espanya.

Privilegis com a vencedors

Manuel Lara era fill del fundador del grup que ell ara presidia, José Manuel Lara Hernández, un capità de l'exèrcit feixista provinent d'Andalusia, que es va instal·lar a Barcelona després de l'ocupació franquista el 1939. Durant els anys 40 i a través dels privilegis com a vencedor de l'exèrcit franquista va bastir un poderós imperi editorial.

Oligopoli i control del llibre català

L'imperdi de Lara abastava molts òrgans i poder: va ser president del grup Atresmedia, propietària d'Antena 3, La Sexta i Onda Cero, entre d'altres mitjans. Entre els 2005 i 2008 va presidir el Cercle d'Economia. En l'actualitat presidia el Grup Atresmedia; La Sexta, i altres canals com Nova, Neox, GolTV, així com l'emissora radiofònica Onda Cero. Fins i tot es va convertir, durant uns anys, en el màxim accionista del diari La Razon i del diari Avui.

Malgrat destcar com un espanyolista recalcitrant i haver col·laborat activament amb el règim dictatorial del General Franco [imatge del 27 d'octubre de 1967, en una audiència amb el dictador Franco], va rebre la Creu de Sant Jordi el 2007 com a reconeixement a la seva trajectòria de la mà de l'aleshores President de la Generaliat José Montilla, acompanyat de membres del Tripartit.

Lara controlava en els darrers anys el 70% de la producció dels llibres escrits en català, a través del seu imperi empresarial. En unes declaracions de fa poc temsps, va declarar que mantindria a Barcelona l'activitat editorial en català, formada pels principals segells nascuts al país, com són Edicions 62, Columna Edicions, Editorial Empúries, Proa, Pòrtic, Mina, Destino, Timus Mas, labutxaca, Eumo Editorial i Estrella Polar.

D'altra banda, es dóna la paradoxa en el cas d'aquest empresari ultraespanyolista i vinculat al poder que, mitjançant el segell Proa, Lara dominava l'empresa encarregada d'editar el premi Sant Jordi que anualment atorga Òmnium Cultural. Com a editorial Planeta, també organitzava el premi literari Ramon Llull, el de major dotació econòmica de la literatura catalana: 90.000 euros.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid