Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
KURDISTAN
Acaba la vaga de fam a la presó iraniana d’Urmia

Dimarts passat els presos polítics de la presó d’Urmia al Kurdistan iranià van decidir deixar la vaga de fam que han portat a terme durant 33 dies. La vaga de fam ha estat seguida per 29 presos (10 d'ells tenen sentència de mort).

25/12/2014 Internacional

El passat dimarts 23 de desembre els presos polítics kurds van decidir deixar la vaga de fam que ha estat seguida per 29 presos (10 d'ells tenen sentència de mort) després que les autoritats carceràries iranianes s'han compromès a acceptar les seves reivindicacions. Segons informacions publicades a la web del Kurdiscat (Comitè Català de Solidaritat amb el Kurdistan) els presos polítics kurds empresonats a la presó de la ciutat occidental d’Urmia (Iran) van iniciar una vaga de fam el dijous 20 de novembre per tal de protestar contra el trasllat de presos no polítics a les zones on hi ha els presos kurds i altres abusos. El trasllat dels presos no polítics, sovint criminals afins políticament al règim, està dirigit a intensificar la pressió i torturar psicològicament als presos polítics. Els presos polítics kurds també denunciaven amb aquesta vaga de fam la contínua fustigació que reben per part dels carcellers que es basa en el robatori de les seves pertinences, la prohibició de l'ús de la biblioteca i l’ anul·lació arbitrària de les visites amb els seus familiars.


El règim iranià va iniciar accions (amenaces als presos i als seus familiars, tortura, dispersió) encaminades a trencar la determinació dels presos en vaga de fam tot i que organitzacions kurdes socials i polítiques, així com la societat civil sensibilitzada pels drets dels presos polítics, van instar el govern iranià a que aturés la repressió i escoltés les demandes dels presos. Concretament el representant del PJAK va advertir al president de l'Iran H. Rouhani que el govern amb aquestes accions està arrossegant el país a un estat militar feixista, on es donen detencions sense cap límit basades en un suposat interès de protegir l'espiritualitat i identitat iraniana.


Els últims dies les mostres de solidaritat amb els presos kurds en vaga de fam a l’Iran han estat nombroses a diversos llocs del Món. Des de manifestacions a diverses capitals europees (veure vídeo) a l’anunci que varen fer els presos polítics kurds a presons turques i dues dones kurdes residents a Bilbao d’iniciar el 24 de desembre vagues de fam de 3 dies de durada en solidaritat amb els presos d’Urmia (aquestes dues vagues de fam de 3 dies també han estat desconvocades).

 

Els presos polítics kurds empresonats a Urmia han emès un comunicat que reproduïm integrament:

Al nostre poble i l'opinió pública,
Els presos polítics de la presó central de Urmia, hem mantingut una vaga de fam de 33 dies, des del 20 de novembre de 2014, lluitant pel respecte dels nostres drets humans i demandes, i perquè la República Islàmica de l'Iran posi fi a les tortures a les presons.
Com a resultat dels nostres 33 dies de vaga de fam, la República Islàmica de l'Iran ha acordat acceptar les nostres principals demandes, començant per fer alguns canvis en les presons:
40 presos condemnats per crims violents seran traslladats de les cel·les en què ens trobem.
12 presos polítics que van ser anteriorment separats dels seus companys han estat reagrupats amb presos polítics.
Les autoritats penitenciàries s'han compromès a satisfer les nostres restants demandes si posem fi a la nostra vaga de fam.
Per tant, d'acord amb les declaracions de Kodar (Organització per a la Societat Democràtica i Lliure del Kurdistan de l'Est), les quals valorem positivament, hem pres la decisió de suspendre la vaga de fam.
En nom de tots els presos polítics, ens agradaria donar les gràcies a la nostra gent a tot el Món per les seves accions i suport incondicional, i per estar en peu de forma solidària al costat nosaltres tot el temps.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid