Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El DTP referma el domini kurd al Kurdistan a les eleccions municipals

El Partit de la Societat Democràtica, principal partit kurd a Turquia, esdevé el partit més votat i puja en nombre d'alcaldies, al Kurdistan, però no aconsegueix l'objectiu d'arribar a doblar-les · Diyarbakir, Van, Hakkari i Batman són algunes de les principals ciutats kurdes conquerides pel DTP · A falta de presentar els informes finals, algunes delegacions d'observadors internacionals han denunciat irregularitats, segons informa Nationalia.cat. L'AKP, el partit que actualment governa Turquia ha perdut, a favor del DTP, les ciutats kurdes de Van -la segona més gran del Kurdistan-, Siirt, Igdir i Mardin, que són totes capitals de província.

31/03/2009 00:18 Internacional

Diumenge al vespre, els carrers de Diyarbakir es van omplir de seguidors del DTP que festejaven la victòria del seu partit, que permetrà a Osman Baydemir continuar com alcalde de la ciutat. La força kurda ha obtingut el 5.42% dels vots a nivell estatal.

Representants del DTP havien afirmat en diverses ocasions que les seves previsions passaven per doblar el nombre d'alcaldies al Kurdistan del nord. Ahir, Aysel Tugluk, una de les diputades del partit al Parlament de Turquia, declarava que els resultats de les municipals "no són els que s'esperaven". Els partits kurds, sistemàticament perseguits per la justícia kurda, tenen moltes dificultats per implementar les seves polítiques pel que fa a la defensa de la llengua i la cultura kurdes, i la reivindicació de l'autonomia política del Kurdistan del nord. Per això, el DTP planteja les eleccions municipals com l'únic escenari possible on impulsar una proposta d'Autonomia Democràtica, fonamentada en el control de la majoria d'alcaldies del territori.

A l'espera dels informes dels observadors
Els diputats del DTP havien demanat la presència de delegacions d'observadors internacionals per evitar abusos. A Catalunya, el CIEMEN ha respost a aquesta crida i ha coordinat una delegació catalana, que entre els dies 26 de març i 1 d'abril s'ha desplaçat al Kurdistan. En un bloc s'ha pogut seguir l'activitat d'aquesta delegació, que ha consistit en una sèrie d'entrevistes a representants polítics kurds i organitzacions no governamentals, visites a diverses ciutats i l'observació de la jornada electoral en diversos col·legis.

D'aquesta experiència, la delegació n'ha d'extreure un informe que presentarà dimecres 1 d'abril, en una roda de premsa al CIEMEN. De moment, i sempre a través del bloc, els participants al grup observador català han denunciat una sèrie d'irregularitats, com per exemple la presència militar i paramilitar als col·legis electorals i el seu entorn, censos falsejats i coacció als votants del DTP.

La diputada Aysel Tuğluk ha denunciat a la delegació l'estratègia de l'AKP que, diu, "s'aprofita de la pobresa dels kurds per basar la campanya en la compra de vots a canvi de neveres" i a partir d'amenaces.

Per saber-ne més

DTP multiplies votes in southeastern province Today's Zaman

Pro-Kurdish DTP sweeps Diyarba Hurriyet

 AK Party wins Turkish vote but reforms less clear Reuters

Bloc de la delegació catalana d'observació

Entrevista a Abdul·lah Demirbas 'Tenim a punt un altre partit per quan il·legalitzin el DTP' Nationalia

 

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid