Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
KURDISTAN
Massiu èxode al Kurdistan després de les conquestes jihadistes

Desenes de milers de persones han fugit aquesta setmana al Kurdistan on els jihadistes de l'Estat Islàmic s'han apoderat de Qaraqosh.

08/08/2014 Internacional

Uns 100.000 cristians, yazidis i xavacs han hagut de fugir cap a les muntanyes del Kurdistan des que aquesta setmana els jihadistes (ajudats econòmicament i militarment per Turquia, Arabia Saudita i Qatar) han ocupat Qaraqosh, la principal ciutat cristiana de l'Iraq, i altres zones a prop de Mossul. Qaraqosh es troba entre Mossul, la segona ciutat del país ocupada per l'Estat Islàmic, i Erbil, la capital de la regió autònoma del Kurdistan. Té uns 50.000 habitants però en les últimes setmanes ha rebut nombrosos cristians expulsats de Mossul i de la ciutat de Tal Kayf, al nord de Mossul, on viuen nombrosos cristians i membres de la minoria xabak. Aquest èxode supera considerablement per la seva magnitud al dels cristians expulsats de Mossul al juliol.

L'avanç de l'Estat Islàmic (que ha emès un comunicat on diu que està "donant una lliçó als kurds heretges") posa els jihadistes a menys de 20 km de les fronteres oficials del Kurdistan iraquià (que es troben a només 40 km d'Erbil). De fet, ahir els islamistes ja van arribar a ocupar una caserna fronterera kurda on entre d'altres coses es van dedicar a arrencar i trepitjar diverses banderes kurdes.

El President nord-americà Barack Obama ha autoritzat avui la intervenció dels Estats Units amb atacs aeris contra els islamistes i l'enviament en paracaigudes de queviures i medicaments per ajudar a desenes de milers d'iraquians i kurds refugiats a les muntanyes (segons la televisió kurda Rudaw els atacs americans ja han matat més de 100 jihadistes) . Per la seva banda, un portaveu de les forces kurdes va assegurar que continuen lluitant contra els jihadistes de l'EI a Qaraqosh i Al Qosh, al nord de Tal Kayf, però cap testimoni va poder confirmar aquestes afirmacions. El portaveu també va afirmar que els peixmerga (els combatents kurds) lluiten a Gwer, una localitat kurda al sud de Qaraqosh.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid