Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
LLUITA INSTITUCIONAL
Quim Arrufat ha participat a la Diada Nacional del Kurdistan

La delegació catalana responia a una petició del govern provisional autònom de la regió de Rojava, la part kurda de Síria, per conèixer de primera mà  aquesta regió que a pateix les conseqüències directes de la guerra.

25/03/2014 Internacional

El diputat Quim Arrufat (CUP-AE) ha participat aquest cap de setmana de la celebració Newroz (Diada Nacional del Kurdistan), juntament amb una delegació catalana de la que també han format part la diputada Sara Vilà (ICV-EUiA), David Minoves (ERC) i representats del CIEMEN i de la Federació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i la Cooperació al Desenvolupament. Enguany la celebració de la Newroz ha estat massiva arran dels grans avenços que del moviment kurd a regions del Kurdistan a l’Iraq, Turquia i sobretot a Síria. La delegació catalana responia a una petició del govern provisional autònom de la regió de Rojava, la part kurda de Síria, per conèixer de primera mà el nou Parlament, sistema de govern assembleari i la nova Constitució posada en marxa en aquesta regió, que a més pateix les conseqüències directes de la guerra.

La delegació també va tenir la possibilitat de participar en una Conferència Internacional sobre models d’autonomia i emancipació nacional organitzada pel BDP (Partit de la Pau i la Democràcia) a la ciutat de Diyarbakir, conjuntament amb el MAS bolivià, EHBildu d’Euskal Herria i el Partit de la Unió Democràtica (PYD, Kurdistan sirià). La delegació també va entrevistar-se amb diferents comitès electorals i candidats kurds a les eleccions municipals del proper 30 de març a Turquia. El principal partit kurd, el BDP, que proposa una Autonomia Democràtica per a la regió kurda de Turquia, es fixa superar el 75% dels vots al conjunt de la regió i vol que s’interpretin les eleccions municipals com un plebiscit del poble kurd de Turquia en favor d’una autonomia

Finalment, la delegació catalana va mantenir una llarga reunió amb la copresidenta del principal partit kurd a Síria, el PYD. Asya Abdullah va exposar la centralitat de la dona en el nou projecte democràtic engegat a la regió kurda de Síria, que està formada pels cantons de Kobani, Afrin i Jazira. La representant kurda també va avançar que en quatre mesos faran les primeres eleccions democràtiques, que ara estan preparant, i va parlar també de la cruesa dels combats que la milícia kurda amb forces del règim i sobretot amb bandes islamistes per defensar l’autonomia kurda. En aquest sentit, va lamentar els centenars de joves kurds que han mort i segueixen morint per defensar la revolució i l’autogovern kurd a Rojava.

La delegació catalana ha pres el compromís de reunir-se properament per programar accions de suport, tant al Parlament com fora, responent a diverses demandes recollides en el viatge, com pot ser la invitació al PYD a visitar el Parlament de Catalunya o la presentació d’una resolució per l’alliberament d’Abdullah Öcalan, él principal líder kurd que segueix empresonat a Turquia, entre d’altres iniciatives.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  7. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  8. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid