Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Sant Joan 1916
02/09/2014 Agustí Barrera
Agustí Barrera, historiador, membre de la CUP  i veterà militant independentista Agustí Barrera, historiador, membre de la CUP i veterà militant independentista

En Quim Auladell, un històric de l’independentisme, és un membre de la vella guàrdia de PSAN p dels anys 1974-79, detingut l’any 1975 fou empresonat a la Model durant 7 mesos. Estudiós de la cultura popular, amant de les historietes i de l’esoterisme sexual, ens ha sorprès amb l’edició d’un còmic de 19 pàgines, que amb el títol de, Sant Joan 1916, ha editat Llibres de l’Índex el maig de 2014, els textos són del mateix Q. Auladell i els dibuixos, d’una extraordinària exquisidesa cromàtica i plàstica, de Jordi Bibià. Podem parlar d’una mena de simbiosi entre l’autor del text i el dibuixant, una complementarietat que es reflecteix en la notable qualitat de la historieta gràfic.

 En Quim Auladell dóna sortida en el text a tots els seus dimonis, fantasies, pulsions i frustracions, emmarcades, en una data màgica, el Sant Joan del 1916, dins el període del 1914-18, és a dir la I Guerra Mundial, d’aquí l’oportunitat del text quan ara commemorem el centenari del gran carnatge.

Al llarg del text l’autor ens endinsa en el món dels ateneus, de les corals, de les revoltes obreres, i de la sociabilitat de tot aquest univers del XIX i XX, en el relat apareixen elements onírics, amb dibuixos simbòlics ( els daus del paper de fumar, les rajoles del terra,la sanefa de la pared)  un toc de misteri que cal descobrir amb un cert esforç d’anàlisi, d’altres són figures de l’imaginari col·lectiu, l’espiga, la falç, les muntanyes de Montserrat. No hi podia faltar, com en tot relat vital, una història d’amor en triangle que, com a les pel·lícules franceses, es resol de forma europea i civilitzada.

De fet, la història gràfica d’en Quim Auladell, de forma suggerent i provocativa, ens dóna tot un seguit d’eines conceptuals per entendre el període històric dels ismes, anarquisme, separatisme, obrerisme, d’entreguerres, i ho fa amb la visió de poeta maleït, i la voluntat de generar més preguntes que respostes, intentant, i sovint ho aconsegueix, posar de relleu alguns dels elements de l’inconscient col·lectiu del nostre poble.

Una vegada més en Quim Auladell amb la seva murrieria, esperit garneu i la intel·ligència dels il·luminats, ens deixa sorpresos amb la pregunta als llavis, com en els contes zen, perquè ell no ho sap, però en Q. Auladell és un monjo zen del Nucli Antic.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid