Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Violència espanyolista
Els #metrofatxes, agressors als vagons de tren i metro de perfil espanyolista i racista

El terme #metrofatxes s'ha encunyat durant el dia d'avui per referir-se als agressors, habitualment destacats pel seu espanyolisme i intolerància, que molesten, vexen i fins agredeixen els altres viatgers als vagons del tren o del metro

29/06/2014 Drets i Llibertats

A la xarxa s'ha bajetat com a #metrofatxes els agressors violents que molesten, vexen i fins agredeixen els altres viatgers als vagons del tren o del metro.

L'agressió contra un viatger de trets asiàtics coneguda avui i coneguda a través del vídeo amb el títol de "Nazis agrediendo a chino en el metro de Barcelona" ha commocionat la població i especialment la xarxa. La motivació de l'atac racista no era sinó un odi de caràcter idològic de l'atacant, que ja s'ha posat de manifest que és un conegut neonazi, acompanyat de personades vinducales a l'unionisme.

El terme #metrofatxes ja ha estat posat en circulació per part d'usuaris imaginatius de les xarxes socials. Un primer comentari de Julià de Jòdar resava: "Hi ha diaris digitals que processen informació de xarxes com en els temps de les diligències i encara no saben els noms dels metrofatxes." Un altre comentari afegia la conclusió "#metrofatxes la nova generació."

Renfe i FGC no vetllen per la seguretat dels viatgers

Aquestes agressions són força habituals als vagons de tren de la xarxa de Renfe i FGC de l'Àrea Metropolitana, al metro de Barcelona i als dos Vallesos, al Maresme i al Baix Llobregat. Les denúncies de manca de seguretat contra Renfe i FGC a les hores conflictives (vespres i nits i primeres hores del matí dels cap de setmana) han estat constants durant els darrers anys. Però les directrius de les dues empreses públiques de transport han desoït la demanda i la prioritat de la seguretat i la tranquil·litat dels viatgers, i en canvi  durant els darrers dos anys ha reforçat el control d'accés i de bitllets amb grans operatius de serveis de seguretat militaritzats.

No és un cas particular

L'agressió racista d'avui no ha estat una excepció, sinó que es tracta d'un fet habitual als vagons que poques vegades es denuncia i en les quals especialment Renfe negligeix les seves responsabilitats.

Una agressió molt similar i igualment vergonyosa es va produir el 2007 dins d'un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat, que va ser coneguda gràcies a la gravació dels càmeres de seguretat que van ser filtrades als mitjans. L'agressor, Sergi Xavier Martín, va vexar i agredir una menor equatoriana dins d'un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat a la línia de Martorell. Les imatges van ser àmpliament difoses, cosa que va convertir el cas en un escàndol mediàtic i un afer diplomàtic, ja que la visió de la cinta a l'Equador va motivar la reacció del govern d'aquest país, que va contractar un advocat per defensar els interessos de la víctima.

El perfil de l'agressor del 2007 era similar al de l'agressió d'avui: violent, que atacava per motivacions racistes i masclistes i amb un patró comú d'espanyolisme i de jove desestructurat.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid