Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Tortura
Dos torturadors espanyols pendents de l'extradició a l'Argentina

Es tracta de la primera mesura judicial a l'Estat espanyol que trenca la impunitat amb què comptaven els torturadors i assassins del franquisme

05/12/2013 Drets i Llibertats

Pablo Ruz, jutge de l'Audiència espanyola, ha ordenat la retirada del passaport a l'exguàrdia civil Jesús Muñecas Aguilar i al que fou inspector i conegut torturador Juan Antonio González Pacheco, àlies "Billy el Niño." Com ha mesura inicial ha ordenat la prohibició que surtin de l'Estat espanyol mentre es tramita l'extradició a la República Argentina. En aquest país són investigats per les tortures que van infringir contra nombrosos ciutadans de l'Estat durant els darrers anys del franquisme.

Els dos torturadors han acudit avui a l'Audiència espanyola per declarar davant del jutge. A l'exterior hi havia una concentració de persones que recordaven els crims dels dos acusats i demanaven justícia. Una de les persones ha estat idenficada i multada per la policia estatal.

Es tracta del primer cop que dos torturadors al servei de la dictadura franquista han estat encausats per crims contra la humanitat. Els agents de policia i Guàrdia Civil assenyalats com a torturadors van restat blindats per la llei d'amnistia de 1977. Però la reobertura d'aquestes causes de crims contra la humanitat a països americans pot refer la justícia que mai es va portar a terme.

La jutgessa argentina que instrueix l'únic cas obert al món contra els crims del franquisme va demanar-ne l'extradició. Aquest és el motiu pel qual han citats pel jutge de l'Audiència espanyola Pablo Ruz. La jutgessa Servini va demanar-ne l'extradició arran d'una querella per homicidi, privació il·legal de llibertat, tortures i sostracció de menors durant el franquisme. 

El torturador Juan Antonio González Pacheco, "Billy el Niño", ara amb seixanta-set anys, està reclamat per un delicte de tortures a 13 detinguts entre el 1971 i el 1975. Va estar citat a declarar en els processos per l'assassinat dels advocats d'Atocha per ultradretans i i també condemnat per "maltractaments", però es va beneficiar de la llei d'amnistia del 1977. 

Jesús Muñecas Aguilar, que actualment té setanta-set anys, va ser denunciat per haver torturat un detingut basc i va ser condemnat a 5 anys de presó per "rebel·lió militar" i expulsat de  la Guàrdia Civil per participar en el cop d'estat del 23 de febrer de 1981. 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid