Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Comunicació
Es completa la digitalització de l'hemeroteca del diari "Avui"

Es completa l'hemeroteca digital amb 700.000 pàgines del diari Avui des del 1976 fins al 2011 es poden consultar al web del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions

21/11/2013 Comunicació
Es completa la digitalització de l'hemeroteca del diari "Avui" Es completa la digitalització de l'hemeroteca del diari "Avui"

L'Ajuntament de Girona, mitjançant el seu Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP), ha posat a disposició del públic prop de 700.000 pàgines digitalitzades dels exemplars del diari Avui. La digitalització ha completat una hemeroteca que ja havia començat a mitjans del 2011, gràcies a l'acord de l'Ajuntament de Girona amb l'empresa titular dels drets d'explotació del diari, la Corporació Catalana de Comunicació, actualment absorbida per Hermes Comunicacions, editora d'El Punt Avui. A la digitalització iniciada el 2011 s'hi han afegit 160.262 pàgines corresponents al període 1976-1989, que sumades a les que ja hi havia al web des del desembre de l'any passat, donen com a resultat un total de 684.612 pàgines.

Hemoroteca pública, un fons de país i memòria

Tal i com assenyala una notícia d'El Punt, la incorporació del diari Avui a la premsa digital del web de l'SGDAP significa un pas més en la política de digitalització que duu a terme aquest servei municipal des de l'any 2000 amb les seves col·leccions hemerogràfiques. Aquest treball al públic un potent recurs per a la recerca i la cultura, un recurs que en l'actualitat permet consultar més de 2,4 milions de pàgines pertanyents a 22 capçaleres distintes. Compta amb publicacions històriques com les del Diario de Gerona (1808-1809) i la Gazette de Gironne (1810-1812).

Una eina per a la investigació i la informació

L'acord que ha fet possible la digitalització d'aquest fons de diaris i revistes ha tingut com a objectiu posar a disposició pública els exemplars digitalitzats dels diaris i revistes per tal de facilitar-ne la consulta i l'ús amb finalitats informatives, culturals, docents i de recerca. Aquesta digitalització, indexació i integració dels nous exemplars digitals ha donat com a resultat les gairebé 700.000 pàgines del diari que es poden consultar al web de l'SGDAP.

Memòria del diari Avui, un projecte que nasqué com iniciativa popular

El diari Avui va ser el primer periòdic publicat en llengua catalana des de la fi de la dictadura franquista. Va aparèixer el 23 d'abril del 1976. El 31 de juliol del 2011 el diari Avui va ser adquirit per Hermes Comunicacions SA, editora d'El Punt, donant lloc a l'actual capçalera El Punt Avui.

Va néixer per iniciativa de Jaume Vilalta i Gonzàlez, Josep Maria Puig i Salellas i Josep Espar i Ticó, entre altres. Era el primer diari en llengua catalana que es publicava als Països Catalans des del final de la Guerra Civil el 1939. El seu naixement va tenir èxit gràcies a una campanya de subscripció popular que amb el nom de comptepartícips va agrupar una xifra important de petits accionistes que ajudaren a finançar l'entitat editora Premsa Catalana S.A. (la qual ja s'havia constituït el 1973).

El projecte va ser recolzat per un nombrós grup d'artistes que donaren algunes obres en un fons d'art pel nou diari. El gener de 1976 Madrid va donar l'autorització, i llavors els impulsors s'afanyaren a constituir una redacció dirigida per Josep Faulí que el dia de Sant Jordi ja va poder oferir l'esperat diari al públic català.

Malgrat les grans xifres de diaris venuts els primers números, les vendes caigueren molt aviat (probablement per la manca d'hàbit de llegir el diari en la llengua familiar). Es va haver d'engegar una nova campanya anomenada "Salvem l'Avui". Amb el temps, també s'endegaren canvis fonamentals a Premsa Catalana, es va modificar la orientació de la informació publicada i es modernitzaren les tècniques de publicació.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid