Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
11-S
País Valencià i Principat es donen les mans sota el lema "Lo Sènia no és frontera"

En un ambient festiu i reivindicatiu, però també amb moments de certa tensió per la presència de la Guàrdia Civil, la Via Catalana ha travessat la Sènia

12/09/2013 Política

Unes 5.000 persones del País València han participat aquest dimecres en la Cadena Humana cap al Sud de la Sènia al so de la Muixeranga a les 17.07 hores. Just sobre el pont del Sènia, els familiars de Guillem Agulló i el músic Carles Santos s'han donat la mà amb Lluís Llach per enllaçar-se amb el Principat.

Una cadena que s'ha pogut realitzar gràcies a l'ANC del País Valencià, que va mantenir la convocatòria tot i la prohibició -l'aixecament de la suspensió es va produir poques hores abans del a cadena-, i d'altres organitzacions com l'MDT, ERPV i la Plataforma pel País Valencià.

Justament la decisió del govern espanyol de prohibir l’acte ha sigut un revulsiu perquè milers de valencians i valencianes s’hagen acostat a la cadena humana desbordant totes les previsions. En un primer moment hi havia més de 600 persones apuntades per participar-hi al web d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), però després de la prohibició aquesta xifra ha passat a ser més del doble, cocretament 1.500 persones sense comptar aquelles persones que es desplaçaven amb vehicles particulars o que simplement no s'havien inscrit.

Els concentrats i concentrades restaren a l'autovia N-340 en direcció a Vinaròs (Baix Maestrat) fins passades les sis de la vesprada, quan els participants començaren a dissoldre's tot reivindicant amb aquesta acció que el País Valencià ha de ser part indestriable de la construcció dels Països Catalans. Durant l'acte també es va desplegar una estelada gegant i una pancarta on es podia llegir "Lo Sènia no és frontera".

A la part valenciana de la cadena humana hi eren presents el portaveu i diputada de la CUP Marc Sallas i Isabel Vallet, el president d'ERPV, Agustí Cerdà, el membre del Comité Executiu del PSAN, Josep Guia i el militant de l'MDT i la CUP, Toni Infante. A més, hi havia també molts membres de Compromís, entre ells el diputat Fran Ferri, tot i que el portaveu del grup a les Corts, Enric Morera, havia anunciat que Compromís no convocava perquè era un dia feiner.

Tensió amb la Guàrdia Civil

Durant la celebració de la cadena s'han viscut moments de tensió per la presència de la Guàrdia Civil, que ha desplegat un fort dispositiu i que ha volgut complir la resolució judicial al peu de la lletra. Els agents han mantingut en tot moment una actitud hostil arribant a fer cops de colze i empentes a alguns participants de la cadena humana quan passaven a l'altura dels agents.

Gàcies al nombrós gruix de participants s'ha pogut fer pressió i han saltat les proteccions que hi ha a les vores de l'autovia per burlar el cordó de la Guàrdia Civil. D'aquesta manera, van anar estirant cap al sud la cadena per després tornar a l'autovia de nou, tot i que algunes persones, especialment gent major, no pogueren fer-ho expressant la seua indignació davant la indiferència dels agents.

López Tena, detingut

Una mitja hora després de produir-se aquests fets, la tensió ha anat en augment quan l'exdiputat de Solidaritat, Alfons López Tena, visiblement alterat, i el seu compay de partit, Maiol Sanaüja, han estat detinguts per un presumpte delicte de desobediència greu a l'agent de l'autoritat.

Després de la detenció es pretenia portar els detinguts a la caserna de Vinaròs al·legant que als furgons no tenien cap màquina per prendre les empremptes dactilars. Ha estat per això que un grup d'unes 300 persones s'han posat al mig de la carretera per impedir el pas dels furgons, mentre els agents antiavalots tancaven per les dues bandes de la carretera el grup de participants en la cadena.

Finalment, la cosa no ha anat a més i s'ha comunicat als manifestants que els detinguts serien acompanyats per dues persones a Vinaròs per a finalment ser alliberats unes hores després.

A més d'aquests detencions també hi han hagut nombroses identificacions, entre elles la de la diputada per la CUP al Parlament, Isabel Vallet. 

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid