Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
11 de Setembre
El govern espanyol prohibeix les cadenes humanes al País Valencià

Al·lega motius de seguretat i ordre públic per impedir la celebració de les cadenes de Vinaròs i Guardamar

09/09/2013 Política

El govern espanyol ha prohibit la cadena humana que s'havia de celebrar dimecres a Guardamar (Baix Segura) i a Vinaròs (Baix Maestrat). Aquesta última havia de servir per fer l'enllaç amb el Principat, de la mà del músic universal Carles Santos i dels familiars de Guillem Agulló.

Tot i que a principis de la setmana passada la subdelegació del govern espanyol a Castelló havia donat permís a Acció Cultural del País Valencià (ACPV), organitzadora de la cadena, per a ocupar part de la carretera N-340 a Vinaròs entre les 16.00 i les 18.00h, aquest dilluns ha emès una resolució on prohibeix la cadena al·legant que pot suposar "un perill manifest per a la integritat física dels manifestants".

L'òrgan ha canviat de parer després de rebre un informe de la Comandància de la Guàrdia Civil on es fa constar que la mobilització "afectaria greument el manteniment de la seguretat vial i ciutadana". Per això, la subdelegació considera que la cadena produiria un "col·lapse" a la carretera que obligaria a buscar un desviament que provocaria pèrdues econòmiques a comerços i restaurants i "molèsties injustificables" als usuaris, fins al punt de causar alteracions d'ordre públic.

Però a més dels problemes d'ordre públic, la resolució de la subdelegació també fa esment de l'enllaç entre el Principat i el País Valencià. "No és possible adoptar la mesura de modificació de l'itinerari proposat perquè un dels motius de la celebració és unir-se amb la cadena humana procedent de Catalunya, de manera que es perdria l'objectiu que serveix de justificació de la convocatòria".

Cadena per la llengua i la llibertat

ACPV, així com el teixit associatiu i cívic de Vinaròs i comarca, havia convocat aquesta cadena humana per tal de "superar enfrontaments artificials i apostar per un País Valencià retrobat amb la seua llengua i cultura".

Tot i ser dia laborable al sud, ACPV havia convocat l'acció per al dimecres a les 17.07h, un "gest simbòlic que vol expressar la voluntat dels valencians de superar enfrontaments artificials, en favor d’un País Valencià que diu sí a la llengua, la cultura i el progrés, així com a treballar junt amb Catalunya en tots els àmbits en els que compartim necessitats i interessos".

Desobediència

Molts valencians, però, no faran cas de la prohibició del govern espanyol i assistiran a Vinaròs igualment. En aquest sentit, diversos militants independentsites com Agustí Cerdà (ERPV), Toni Infante (CUP i ANC) o Núria Cadenes (SI) ja han anunciat que seran a Vinaròs per participar a la cadena humana. Així mateix, l'ANC del País Valencià ha anunciat que manté la convocatòria a Vinaròs.

La cadena de Guardamar també prohibida

La subdelegació del govern espanyol a Alacant també ha prohibit la cadena humana que hi havia convocada a Guardamar per aquest dimarts a les 17.07h. S'havia convocat una concentració en el Monument a la cultura i llengua comuna, en la Plaça Jaume II de la localitat costanera, l’últim poble on es parla valencià, en l’extrem meridional dels territoris de parla catalana.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid