Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
300 anys de Resistència
Tarragona commemora els 300 anys de l'ocupació de la ciutat per les tropes borbòniques

Una manifestació amb el lema “Independència Països Catalans” recorrerà els carrers de la ciutat el proper 16 de juliol

26/06/2013 Política

Ahir, la Plataforma 300 anys de resistència va presentar els actes commemoratius en motiu del 300è aniversari de la caiguda de la ciutat de Tarragona en mans borbòniques sota el lema "Tarragona 300 anys d'Ocupació 300 anys de Resistència"

El diumenge 16 de juliol, es farà una manifestació sota el lema “Independència Països Catalans” que sortirà del Portal del Roser i que acabarà a la plaça de la Font després de recórrer diferents carrers de la Part Alta, el carrer Sant Agustí, la Rambla i el carrer Comte de Rius.

Prèviament i al Parc de Saavedra s’haurà fet un dinar, l’actuació del Cor Sageta de Foc amb cançons populars i de lluita, Dames i Vells, músics de l’Aula d’instruments Tradicionals i balls.

Els actes commemoratius també comptaran amb dues conferències per recuperar la memòria històrica que tindran lloc a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Tarragona. La primera d'elles es farà el dia 4 de juliol a les 19:30h i anirà a càrrec d’Ezequiel Gort sobre “La Guerra de Successió: els Països Catalans a la cruïlla” i l'altre, l’onze de juliol, també a les 19:30h, on Jaume Borràs parlarà de “La resistència antiborbònica a les comarques del Camp de Tarragona”.

14 de juliol de 1713

La desfeta d’Almansa i les derrotes de València, Xàtiva, Lleida i Tortosa (1707-08) van fer de Tarragona la principal plaça austriacista del sud de Catalunya.

Després que les potències aliades (Anglaterra, Holanda i l'Imperi Romano-germànic) abandonessin els catalans a la seva sort, els borbònics, comandats pel Marquès de Leda, sotmeteren Tarragona el 14 de juliol de 1713.

Com és sabut, la guerra acabà en derrota per al poble català amb les derrotes de Barcelona l'11 de setembre de 1714, que oferí una resistència heroica, i Mallorca i les Pitiüses el 1715.

La Guerra de Successió no va afectar directament la demografia de la ciutat. Tarragona es trobava en les millors condicions humanes d’iniciar els canvis econòmics que comportaria el segle XVIII, però la victòria borbònica significà per Tarragona, com arreu de Catalunya, una derrota militar, política i cultural, sobre la població civil.

La ciutat es convertia en una plaça forta i el problema de l’allotjament de les tropes afectà als ciutadans. El denominat Decret de Nova Planta va imposar la llengua catellana als tarragonins i començà a convertir el govern municipal en aristocràtic. Se suprimí la Universiat Literària. Les noves lleis sobre les duanes afectaren molt seriosamnent al comerç i i l’economia de la ciutat. Per la imposició del Reial Cadastre, també s’imposà la igualtat impositiva per a tot Espanya.

La guerra de Succesió transformà la ciutat en una plaça forta amb nous exèrcits. S’omplí de generals francesos i castellans que després s’anomenaren corregidors. Hi va haver una victòria militar damunt de la població civil.

Una preocupació important dels ciutadans de Tarragona va ser l’allotjament de la tropa que provocà molts abusos. I per tal de recordar aquest sotmetiment del poble català, que encara dura després de 300 anys, s’ha cregut oportú aquesta commemoració, segons la Plataforma.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid