Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
24J
Diada Nacional dels Països Catalans

Com la festa que enllaça tota la nació, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. Enllaçats per la LLengua anima a tothom a fer visibles els llaços, la llengua i l'alegria de reconèixer-nos i retrobar-nos enmig de la festa.

24/06/2013 Política

El 24 de juny és l’única festa, que se celebra de forma conjunta arreu dels Països Catalans: són les festes de Perpinyà, les fogueres d’Alacant, la flama del Canigó, els salts de cavall a Ciutadella de Menorca, les baixades de falles al Pirineu i Andorra, les revetlles populars a Catalunya i el País Valencià… És una jornada lligada al foc i al caràcter mediterrani del poble català, que simbolitza el final de la sega dels camps (“Pel juny, la falç al puny”) i la celebració del solstici d’estiu, segons apuntava la desapareguda web Ateneu.org

Per això, des de fa temps, s’ha considerat aquesta data com la Festa Nacional dels Països Catalans, independentment de reconeixements oficials. Els anys 80, per exemple, la Crida a la Solidaritat va fer una campanya i una recollida de signatures perquè el 24 de juny fos festiu (abans no ho era), i diverses entitats han mantingut viva la iniciativa de la flama del Canigó, que escampa el foc de la llengua des del Nord per les fogueres de tots els pobles i ciutats.

Enllaçats per la Llengua

Enguany, la diada de Sant Joan ha estat una de les més reivindicatives per posar de manifest el conjunt de la nació i s'han començat activar campanyes mig adormides com la de promoure la Diada Nacional dels Països Catalans des dels municipis,(Vegeu la campanya i la moció que es proposa) parel·lament s'han iniciat de noves com les de SOM CIMS! des de l'entitat Som Països Catalans.

Per la seva banda, "Enllaçats per la Llengua”, sota campanya "Per Sant Joan, la Flama del Canigó i un llaç al balcó" ha animat a tothom a fer visibles els llaços, la llengua i l'alegria de reconèixer-nos i retrobar-nos enmig de la festa. Així com la difusió del seu manifest.

Totes elles, campanyes que es complementen, ja que tenen com a objectiu, segons l'Espai Mata de Jonc, "tenen com a objectiu construir un espai comú de futur que ens permeti de potenciar les polítiques lingüístiques, culturals, econòmiques i polítiques que afavoreixen els nostres interessos comuns i col·lectius",

Tenint en compte que "el 24 de juny, festa de Sant Joan és, d’acord amb la tradició popular que ens relliga, la diada nacional de les terres de llengua catalana, on la flama de la llengua recorre el nostre espai nacional, els Països Catalans, recordant el nostre compromís col·lectiu en la defensa d’aquest nostre signe d’identitat fonamental compartit, que és la llengua catalana".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid