Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Entrevista al fotògraf Sergi Bernal a Gramenet.tv
14/02/2013 Història

Gramenet.tv ha publicat un vídeo d'una llarga entrevista a Sergi Bernal, en què s'aprofudeix en aspectes personals, socials i polítics del fotògraf, i on ens fa un repàs del seu últim treball d’investigació i fotografia realitzat pre aquest gramenenc, el treball amb el títol “Desenterrant el silenci”.

“Desenterrant el silenci” és la història d’un mestre de Bañuelos de Bureba, Antoni Benaiges de Mont-roig del Camp, impulsor del mètode del pedagog francès Célestin Freinet, assassinat i enterrat el la fossa comuna de l’any 1936 en la serra de La Pedraja, Burgos.

El treball de Bernal, del qual se n'ha fet l'exposicó “Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, un mestre de la República a una fossa comuna de Burgos", motiu d'aquesta entrevista en vídeo, ha estat descrita destacant el fet que "focalitza en particular la trajectòria d’un entre les desenes dels assassinats: Antoni Benaiges, un mestre de Montroig del Camp que ensenyava al poblet burgalès de Bañuelos. Segons alguns testimonis encara vius i dels seus descendents, Benaiges va aconseguir obrir les ments i els cors de molts fills de llauradors de la comarca. Ell seguia la metodologia de Celestin Freinet, basada en l’escola activa, oberta, experimental, cooperativa i vinculada al treball."

El blocaire de blocs.nova.cat/adeucapitalisme en destaca que Bernal "(...)ha aconseguit rescatar alguns dels quaderns que aquells nens i nenes intercanviavem postalment amb altres de Vilanova i la Geltrú, una plasmació del mètode freinetista de la correspondència interescolar, dedicada a fer escriure els infants i obrir-los els horitzons cartejant-se amb altres nens i nenes. Si no s’hagués produït la sublevació militar el 18 de juliol i els falangistes no l’haguessin assassinat set dies més tard, al cap d’unes setmanes aquells fills de llauradors haurien viatjat a Vilanova i hostatjats pels nens d’una escola vilanovina, haurien vist el mar per primer cop. L’Antoni els ho havia promès i, com trobem en un dels quaders que ha rescatat, elñs nens hi somiaven. Però el feixisme va frustrar-ho, com tants i tants somnis"

Bernal també va composar el recull de fotografies “La llarga nit del poble sahrauí”, una mostra fotogràfica que es desenvolupà l’any 2008 al Camp de Refugiats Sahrauís de Dajla, a Algèria. Justament aquest mes de febrer Bernal ha estat el protagonista de la portada de la revista Sàpiens. Es tracta de la portada i les fotografies del reportatge que descobreix una fossa comuna a les muntanyes de la Pedraja, a Burgos, que formen part del conjunt del treball de “Desenterrant el silenci.”

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid