Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
repressió franquista
La CUP posa a la xarxa un vídeo sobre la presó de Pilats a Tarragona

La formació independentista també aconsegueix que s’arrangi la fossa republicana

02/04/2012 Història
Una quarantena de persones van participar en la segona edició de visites guiades per indrets de repressió franquista a Tarragona, organitzades per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), aquest dissabte. Amb aquestes activitats ha aconseguit penjar a la xarxa un vídeo que recull declaracions de persones que va ser empresonats a Pilats. També ha aconseguit que s'arrengi la fossa repubicana, segons informa Pobleviu.cat.

Arran de la primera de la primera visita guiada, el passat 3 de març, el director del Museu d’Història de Tarragona i ex-cap de llista d’ICV-EUiA, Lluís Balart, va respondre negativament a la demanda feta per la Candidatura de poder entrar lliurement a la torre del Pretori en motiu d’aquestes visites. El recorregut passa per l’antiga presó de Pilats per conèixer l’entorn en el qual els presos havien de romandre un cop detinguts per la seva militància política abans de 1939. Curiosament, des de l’Ajuntament de Tarragona s’havia proposat al col·lectiu de la ciutat que afegissin el segell de ‘Tarragona2012 capital cultural catalana’ per tal de facilitar aquesta entrada i la difusió de l’activitat. Cap de les condicions s’han complert, tot i que des del consistori s’assegura que aquesta capitalitat, per manca de pressupost, es basarà en l’acció de les entitats.

En aquesta torre del Pretori, actual Museu, s’hi projecta un vídeo documental en què s’entrevista diverses persones que van ser preses en aquesta presó de Pilats. Gràcies a l’accés a una còpia feta pel mateix Ajuntament, l’han penjat a Internet per tal de posar en comú la memòria històrica de Tarragona i alhora protestar per aquests impediments de pas per part d’un consistori que afirma fer feina al voltant de la recuperació de la memòria.

Moció no aprovada, cementiri arranjat

El darrer ple municipal PSOE, PP i CiU es van unir per rebutjar la primera de les mocions que presentava la Candidatura d’Unitat Popular per tal de començar a canviar les dinàmiques d’equiparació de bàndols feixista i republicà. Podeu escoltar la votació seguint aquest enllaç. Tot i això, en la segona visita guiada, aquest dissabte 31 de març, es va observar una petita modificació: la fossa del cementiri que la CUP reclama que és on hi ha enterrats republicans i que fins ara estava abandonada, ha aparegut arranjada.

Les visites seguiran fent-se en els propers mesos. Les properes dates són el 28 d’abril i el 26 de maig, a dos quarts d’onze del matí davant del cementiri. De moment l’afluència és immillorable, cosa que denota l’interès de la societat tarragonina per conèixer el seu passat. 
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid