Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Front comú als Països Catalans contra el projecte de reforma educativa

Entitats de les Illes promouen una trobada nacional a Castelló el 15 de desembre per articular accions i respostes conjuntes contra l'avantprojecte de Wert

07/12/2012 Llengua

L'esborrany de l'avantprojecte de Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE) del govern espanyol relega el català a quarta llengua, enterra la immersió lingüística al Principat i aguditza encara més les dificultats de les famílies per escolaritzar els seus fills en català a les Illes i al País Valencià.

Aquest fet ha portat un conjunt d'entitats a tendir ponts a nivell de Països Catalans per teixir una resposta conjunta contra el text del ministre Wert. Segons afirmen, "les circumstàncies ens obliguen a articular una resposta contundent, immediata i conjunta". La majoria d'entitats es decanten per la insubmissió i la desobediència a la reforma.

La iniciativa sorgeix del teixit associatiu de les Illes que va impulsar la campanya "Enllaçats per la llengua ara més que mai", que aposta per constituir un front unitari dels representants de la comunitat educativa i les entitats socials per fer front a una proposta de llei que comportarà, diu, "l'extermini lingüístic" en no garantir el coneixement de la llengua pròpia del territori sinó només l’aprenentatge del castellà.

"Ara que ens lleven els drets socials, ens desnonen de les nostres cases, de la democràcia, ens precaritzen les condicions laborals, puja la xifra de persones aturades i sense feina, més gent sense prestació de l’atur... no consentirem que a més a més ens vulguin llevar la identitat i ens espanyolitzin a tots. Som una nació, tenim una llengua i una cultura que és objecte de respecte i protecció", sentencia.

Trobada nacional el 15 de desembre a Castelló

Per començar a articular les accions de protesta a nivell nacional, tot un seguit d'entitats i associacions en defensa de la llengua catalana d'arreu dels Països Catalans es trobaran el 15 de desembre a Castelló coincidint amb la celebració del 80è aniversari de les Normes de Castelló. A banda, aquest dissabte representants de les diferents entitats ja mantindran un primer contacte al CEIP Rafal Vell de Palma.

Les entitats que prendran part en aquest front comú seran USTEC-STES, IAC, STEPV Intersindical Valenciana, Plataforma per la Llengua, Federació d’organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), Somescola.cat, Escola Valenciana, Escoles Mallorquines, Moviment de Renovació pedagògica de Mallorca, OCB, Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, Assemblea de Mestres i Professors en català de les Illes Balears, entre altres.

A nivell de les Illes es realitzarà una campanya informativa i de conscienciació social per donar a conèixer el text de Wert i la manca de consens amb la comunitat educativa. A més, es promourà que els centres educatius reprovin el ministre.

També s'elaborarà un manifest i es realitzarà una acció conjunta entre partits polítics, sindicats, organitzacions representatives i associacions de la comunitat educativa per demanar al govern autonòmic que defensi els interessos socials, educatius, culturals, i lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears.

Acció estatal el 19 de desembre

La iniciativa, però, també vol anar més enllà de l'àmbit de Països Catalans tenint en compte que el projecte afecta totes les comunitats amb llengua pròpia. Per això representants dels sindicats i entitats educatives faran un acte conjunt a Madrid o davant de les Delegacions del Govern de l’Estat al voltant de dia 19 de desembre, data de la propera reunió de la Conferència Sectorial d’Educació on es debatrà novament el projecte de llei.

Des de les Illes es proposarà la campanya "Enllaçats per la llengua, ara més que mai!" (en català, basc i gallec) perquè es portin tres llaços com a símbol de resistència i defensa de la llengua: el dels Països Catalans, el d'Euskal Herria i el de Galiza.

Roda de premsa al Parlament Europeu

I finalment, la darrera iniciativa plantejada és una roda de premsa que es realitzarà al Parlament Europeu per denunciar les pretensions del ministeri d’Educació del govern espanyol en contra de les Lllengües pròpies.

Valora
Rànquings
  1. L'encesa de torres, talaies i talaiots de les Illes pels drets humans denunciarà la violència contra les dones refugiades
  2. La Policia Nacional espanyola deté els alcaldes de Verges i Celrà de la CUP
  3. 1960 - El guerriller Quico Sabater és assassinat pel Somatent Abel Rocha i l'exlegionari falangista Pepito Sibina a Sant Celoni
  4. Una de les detencions d'aquest matí ha obligat a tancar per un breu període de temps la xocolateria "xocopunt"
  5. Unitat i força contra l’Ocupació. Llibertat presos i preses independentistes
  6. Impedeixen a Benet Salellas entrar en una comissaria de la policia nacional espanyola mentre parli català
  7. La rendició d'Esquerra
  8. El darrer judici polític
  9. La CUP considera que la ‘rebaixa’ de les lleis suspeses evidencia la manca de voluntat del govern de superar els límits constitucionals
  10. Tomben a la força a Ondarroa l'homòleg de sa Feixina
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid