Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Front comú als Països Catalans contra el projecte de reforma educativa

Entitats de les Illes promouen una trobada nacional a Castelló el 15 de desembre per articular accions i respostes conjuntes contra l'avantprojecte de Wert

07/12/2012 Llengua

L'esborrany de l'avantprojecte de Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE) del govern espanyol relega el català a quarta llengua, enterra la immersió lingüística al Principat i aguditza encara més les dificultats de les famílies per escolaritzar els seus fills en català a les Illes i al País Valencià.

Aquest fet ha portat un conjunt d'entitats a tendir ponts a nivell de Països Catalans per teixir una resposta conjunta contra el text del ministre Wert. Segons afirmen, "les circumstàncies ens obliguen a articular una resposta contundent, immediata i conjunta". La majoria d'entitats es decanten per la insubmissió i la desobediència a la reforma.

La iniciativa sorgeix del teixit associatiu de les Illes que va impulsar la campanya "Enllaçats per la llengua ara més que mai", que aposta per constituir un front unitari dels representants de la comunitat educativa i les entitats socials per fer front a una proposta de llei que comportarà, diu, "l'extermini lingüístic" en no garantir el coneixement de la llengua pròpia del territori sinó només l’aprenentatge del castellà.

"Ara que ens lleven els drets socials, ens desnonen de les nostres cases, de la democràcia, ens precaritzen les condicions laborals, puja la xifra de persones aturades i sense feina, més gent sense prestació de l’atur... no consentirem que a més a més ens vulguin llevar la identitat i ens espanyolitzin a tots. Som una nació, tenim una llengua i una cultura que és objecte de respecte i protecció", sentencia.

Trobada nacional el 15 de desembre a Castelló

Per començar a articular les accions de protesta a nivell nacional, tot un seguit d'entitats i associacions en defensa de la llengua catalana d'arreu dels Països Catalans es trobaran el 15 de desembre a Castelló coincidint amb la celebració del 80è aniversari de les Normes de Castelló. A banda, aquest dissabte representants de les diferents entitats ja mantindran un primer contacte al CEIP Rafal Vell de Palma.

Les entitats que prendran part en aquest front comú seran USTEC-STES, IAC, STEPV Intersindical Valenciana, Plataforma per la Llengua, Federació d’organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC), Somescola.cat, Escola Valenciana, Escoles Mallorquines, Moviment de Renovació pedagògica de Mallorca, OCB, Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, Assemblea de Mestres i Professors en català de les Illes Balears, entre altres.

A nivell de les Illes es realitzarà una campanya informativa i de conscienciació social per donar a conèixer el text de Wert i la manca de consens amb la comunitat educativa. A més, es promourà que els centres educatius reprovin el ministre.

També s'elaborarà un manifest i es realitzarà una acció conjunta entre partits polítics, sindicats, organitzacions representatives i associacions de la comunitat educativa per demanar al govern autonòmic que defensi els interessos socials, educatius, culturals, i lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears.

Acció estatal el 19 de desembre

La iniciativa, però, també vol anar més enllà de l'àmbit de Països Catalans tenint en compte que el projecte afecta totes les comunitats amb llengua pròpia. Per això representants dels sindicats i entitats educatives faran un acte conjunt a Madrid o davant de les Delegacions del Govern de l’Estat al voltant de dia 19 de desembre, data de la propera reunió de la Conferència Sectorial d’Educació on es debatrà novament el projecte de llei.

Des de les Illes es proposarà la campanya "Enllaçats per la llengua, ara més que mai!" (en català, basc i gallec) perquè es portin tres llaços com a símbol de resistència i defensa de la llengua: el dels Països Catalans, el d'Euskal Herria i el de Galiza.

Roda de premsa al Parlament Europeu

I finalment, la darrera iniciativa plantejada és una roda de premsa que es realitzarà al Parlament Europeu per denunciar les pretensions del ministeri d’Educació del govern espanyol en contra de les Lllengües pròpies.

Valora
Rànquings
  1. La CUP, ICV, ERC i PDeCAT d'Argentona aniran junts a les municipals
  2. S'ha acabat el crèdit
  3. Presentació de la sectorial d'Ensenyament: "La República comença a les aules"
  4. La CUP impulsa una Proposta de Resolució conjunta per fer front a l’estratègia electoralista de Cs
  5. De governs efectius, investidures esguerrades i vots eixorcs
  6. Cim de les invisibilitzades en suport a la Tamara i l'Adri i Mallorca s'agermana a Cims per la Llibertat en solidaritat a Valtònyc
  7. "Li demano a Puigdemont que no posi un peu al coll de qui està sent trepitjat"
  8. La CUP fa possible la modificació de la llei que permet les Iniciatives Legislatives Populars
  9. La CUP denuncia que empreses d'energia van alterar registres per seguir operant centrals hidroelèctriques irregularment
  10. Es pot guanyar seguint les regles del contrari?
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2018 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid