Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Castelló esdevé la capital de la nació en defensa del català

Amb l'objectiu de recuperar l'espirit unitari i combatiu d'ara fa 30 anys, quan es va commemorar el 50è aniversari de les Normes del 32 a la plaça de bous de Castelló.

16/12/2012 Llengua

Una multitudinària manifestació, més de quinze mil persones, va recorrer ahir els carrers del centre de Castelló per commemorar el 80è aniversari de les Normes de Castelló, que van posar les bases de la unitat de la llengua, així com per fer front a l'agressió que suposa l'avantprojecte Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) proposasa pel ministre espanyol, José Ignacio Wert.

Convocada per la plataforma Castelló per la Llengua sota el lema "Que no et retallen la llengua! Pels drets socials i lingüístics", la marxa, que va aplegar a més de 200 entitats i organitzacions d'arreu del país, va començar a la plaça de la Independència i es va dirigir cap pel passeig de Ribalta.

A la capçalera hi havia el diputat electe de la CUP Quim Arrufat, Agustí Cerdà (ERPV), Joan Francesc Mira, el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, el màxim dirigent del PSPV, Ximo Puig i el diputat de Compromís Joan Baldoví.

TV3 al País Valencià

La plataforma Castelló per la Llengua ha reclamat al president, Alberto Fabra, que doni una solució en relació a les emissions de TV3 al País Valencià després de la sentència del Tribunal Suprem "per responsabilitat i coherència", ja que "ell mateix va criticar el cessament quan era alcalde de Castelló en 2011". Per a la plataforma, la solució passa per un acord de reciprocitat entre les televisions públiques del País Valencià, Catalunya i les Illes.

Denuncien l'ERO de RTVV

En aquesta línia,  també es va denunciar "l'intent de privatització de Canal 9", una televisió "que és nostra i volem que sigui pública i plural, amb una major presència del valencià". Els presents han volgut mostrar, a més, la seva solidaritat amb els treballadors de l'ens, en el qual s'executarà un ERO que afectarà a gairebé 1.200 treballadors.

Precisament, l'expresident del comitè d'empresa de RTVV, Vicent Mifsud, va ser l'encarregat de llegir el manifest on es denuncia l'anomenada llei Wert que té com a objectiu relegar el català, el basc i el gallec a una posició d'indigència i marginalitat en els respectius sistemes educatius i que "és l'enèsim intent del poder central unitarista i monolingüe de trencar el compromís de convivència entre les llengües i les cultures en el marc de l'estat".

També recorda el 25 d'abril de 1982, en un moment d'especial convulsió social, política i identitària, la societat  feia una gran demostració de civisme i compromís amb la llengua a Castelló, convocats sota el lema "Tots a Castelló!" per commemorar els 50 anys de les "Normes". 30 anys després, "volem recuperar aquell esperit unitari i proclamar en veu ben alta", com va fer Joan Fuster en aquella ocasió, que "contra les maniobres hostils al nostre idioma que hi ha en marxa, el poble valencià conscient alçarà la resistència més decidida i més clara".

La jornada que havia començat amb conferències i reunions entre diverses entitats d'arreu dels Països Catalans per fer front a les ofensives de Madrid i París va finalitzar amb el concert dels grups Obrint Pas, Agraviats i KOP.

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid