Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Presentació dels actes per commemorar els 80 anys de les Normes de Castelló

En el marc dels actes commemoratius, Arran convoca el proper dissabte una jornada juvenil en defensa de la llengua a Castelló

28/11/2012 Llengua
Cartell dels actes commemoratius de les 'Normes de Castelló' Cartell dels actes commemoratius de les 'Normes de Castelló'

 Demà, tindrà lloc, a les 19h a la Llotja del Cànem a Castelló, la presentació pública dels actes commemoratius dels 80 anys de les 'Normes de Castelló' que ha preparat la plataforma cívica Castelló per la Llengua.

Durant l'acte hi intervindrà un representant de l'entitat , que explicarà els principals actes convocats: un cicle de conferències, una diada reivindicativa (amb excursió, fira d'entitats, dinar, manifestació) que culminarà amb un gran concert d'Obrint Pas, KOP i Agraviats a la Pèrgola el 15 de desembre. També s'hi farà la presentació del primer dels vídeos de suport a la convocatòria.
Així mateix, l'acte servirà per posar sobre la taula les principals reivindicacions de la commemoració d'enguany (i que es concreten en la Crida a la mobilització. Amb aquest fi, es comptarà amb les intervencions d'un representant dels Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló-Escola Valenciana, que parlarà de la necessitat d'impulsar el valencià a l'escola; i d'Acció Cultural del País Valencià, que parlarà sobre les reivindicacions en el camp dels mitjans de comunicació.

Crida a la mobilització

Com l'any passat, Castelló per la Llengua –que agrupa una vintena de sindicats, organitzacions i partits polítics i associacions culturals de Castelló de la Plana– convoquen la societat castellonenca, valenciana i de tot el domini lingüístic a acudir a Castelló per commemorar els 80 anys de la signatura de les Normes del 32, sota el lema: "Que no et retallen la llengua! Pels drets socials i lingüístics: totes i tots a Castelló!".

A través d'una "Crida a la mobilització», resumeix les reivindicacions essencials que ens impulsen a convocar una manifestació el dia 15 de desembre. En primer lloc, reivindiquen una escola valenciana, pública i de qualitat, i en aquest sentit exigeixen la retirada del decret del Consell, que sota una pretesa retòrica plurilingüe margina el valencià a l'escola. També volen mostrar el seu suport a la lluita contra l'ERO i la privatització de RTVV i demanen la lliure recepció i reciprocitat entre TV3, IB3 i un Canal 9 que volen amb continguts plurals i de qualitat, i íntegrament en català. Finalment, es manifesten a favor de la unitat de la llengua catalana i per un model de llengua comú, flexible i integrador de la diversitat.

La "Crida" ja compta amb el suport de diverses personalitats comVicent Torrent (cantant d'Al Tall), Isidor Marí (president de la Secció Filològica de l'IEC), Rhamsés Ripollés (alcalde de Morella), Vicent Maurí (president de la Intersindical Valenciana), Vicent Moreno (president d'Escola Valenciana) i entitats com ara Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Intersindical Valenciana, STEI- Intersindical de les Illes Balears, el Consell de Govern de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, i està oberta a què hi doneu suport, a títol individual o com a col·lectiu.

Homenatge a Fuster

Els actes commemoratius de les Normes, que ja van començar el 25 d'abril amb l'acte d'homenatge a Joan Fuster al Teatre del Raval –que s'ha repetit a Vila-real, València i properament a Castalla. En aquell homenatge recordàvem el gran aplec del 25 d'abril del 1982 a la Plaça de Bous de Castelló en què es commemoraven els 50 anys de les Normes: una fita històrica de la qual recuperem el lema "Tots a Castelló!".

Jornada juvenil en defensa de la llengua a Castelló

El proper dissabte, el casal popular de Castelló aplegarà una jornada en defensa de la llengua que ha organtzat l'organització juvenil Arran.

A les 19.00h, el militant de la CUP a Tarragona i de la CGT, Jordi Martí farà una xerrada spbre "llengua, consciència i alliberament nacional". A continuació hi haurà un sopar i després un concert  amb "El Diluvi" (l'Alcoià)

 

Valora
Rànquings
  1. L'encesa de torres, talaies i talaiots de les Illes pels drets humans denunciarà la violència contra les dones refugiades
  2. La Policia Nacional espanyola deté els alcaldes de Verges i Celrà de la CUP
  3. 1960 - El guerriller Quico Sabater és assassinat pel Somatent Abel Rocha i l'exlegionari falangista Pepito Sibina a Sant Celoni
  4. Una de les detencions d'aquest matí ha obligat a tancar per un breu període de temps la xocolateria "xocopunt"
  5. Unitat i força contra l’Ocupació. Llibertat presos i preses independentistes
  6. Impedeixen a Benet Salellas entrar en una comissaria de la policia nacional espanyola mentre parli català
  7. La rendició d'Esquerra
  8. El darrer judici polític
  9. La CUP considera que la ‘rebaixa’ de les lleis suspeses evidencia la manca de voluntat del govern de superar els límits constitucionals
  10. Tomben a la força a Ondarroa l'homòleg de sa Feixina
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid