Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Una primera valoració dels resultats
26/11/2012 Eudald Calvo
Eudald Calvo, regidor per la CUP a Argentona Eudald Calvo, regidor per la CUP a Argentona
Per fi, la CUP al Parlament. La CUP, no pas sola, sinó ben acompanyada del que hem resumit en el concepte d'Unitat Popular i l'afegitó "Alternativa d'Esquerres". Tot un seguit de col·lectius, persones, lluites, moviments, etc que han donat suport a la CUP i que junts hem aconseguit ser "el cavall de Troia de les classes populars al Parlament".

Però també és l'hora de fer valoració i auto-crítica. L'alegria és evident: no només pels resultats sinó perquè arreu de pobles i ciutats hem vist com molta gent abstencionista i de sectors llibertaris han optat per la CUP, també per l'àmplia mobilització i per un nombre de vots elevadíssims. Algú es pensava obtenir 126.000 vots?

Analitzant en primera instància els resultats en general de la resta de grups hi ha diverses consideracions:

1) S'havia parlat molt d'una possible majoria absoluta de CIU o d'uns 60-64 diputats i el que ha passat és que s'han cardat una pinya brutal. Ni ells mateixos s'ho creien. Les cares de molts militants de convergència no s'assemblaven massa al logo de CIU del somriure cínic sinó més aviat el contrari. La pèrdua de 80.000 vots, el 8% del vot, i 12 diputats és un cop molt dur al discurs majoritari convergent. Des de l'espanyolisme es llegirà com una derrota de les tesis sobiranistes, des de l'esquerra s'ha de valorar d'una manera diferent: cop dur a la dreta de les retallades. Perquè sinó, l'alternativa és el descens del discurs sobiranista i això pot ser tornar enrere, en canvi, amb l'altra visió, podem aconseguir aturar les retallades.

2) El PSC, que començava el dia amb una moral baixíssima, va sortir prou satisfet. Algunes enquestes fins i tot els posaven amb 10 o 12 diputats i per sota de PP, ERC i fins i tot ICV-EUIA. Però la cosa no va ser tant greu i "només" van perdre 8 diputats respecte 2010. Perden 50.000 vots, el 4% de l'electorat, 8 diputats i creix el seu competidor: Ciutadans. I malgrat tot, una felicitat increïble. Com passa amb el futbol, si el teu equip empata és un problema, però si el rival odiat perd, ja és motiu d'alegria. Perdoneu el símil futbolístic, però era el més entenedor per la metàfora. En qualsevol cas, la tant pronosticada patacada del PSC no va ser tanta com s'havia dit. Algú va dir per la ràdio que "si et diuen moltes vegades que una pel·lícula és molt dolenta, al final, quan surts del cinema penses que no n'hi havia per tant". Doncs això.

3) La gran vencedora de la nit va ser ERC. Pugen 280.000 vots, més del doble del que tenien, passen del 7% al quasi 14% i de 10 a 21 diputats. La gran davallada patida amb Carod-Puigcercós s'ha curat amb escreix, de Carretero i Reagrupament ja no se'n recorda ningú i d'aquí a poc tampoc de SI ni de López Tena i Uriel Beltran. Victòria sense pal·liatius d'ERC. A més, al poble d'on Oriol Junqueras és alcalde, Sant Vicenç dels Horts, ERC es converteix en primera força amb el 23% del vot, cosa que el reforça a ell com a líder, candidat i cap de l'oposició. Podem dir que l'única pedra a la sabata d'ERC és la CUP, però en vista del resultat general es pot afirmar que la CUP no ha fet tant mal a ERC com moltes vegades s'havia dit i repetit. En tot cas, potser ha estat al revés: a Sant Vicenç dels Horts la CUP obté "només" l'1,58%.

4) ICV-EUIA puja 130.000 vots, un 2,5%, i puja "només" 3 diputats per l'alta participació. De totes maneres, entre la pinya de CIU, el descens del PSC i el seu augment electoral i tenir altra vegada representació a les 4 províncies tenen motius de sobres per estar contents. Si no vaig errat, el millor resultat en percentatge de tota la història de PSUC-ICV

5) El cas de Ciutadans ens ha deixat a tots molt tocats. Moralment, 9 diputats d'aquesta gent és una estocada molt forta, més si pensem que no han fet absolutament res per merèixer tants vots: Ciutadans a Argentona, per exemple, no ha fet campanya, no tenen regidor (de fet, no es presenten a les municipals) i han obtingut més percentatge de vot que la CUP (que tenim regidor i hem fet molta campanya). Això s'ha repetit a molts llocs, com Vilanova i la Geltrú, Arenys de Mar, Mataró, Molins de Rei, Premià de Mar, Sant Pere de Ribes, etc. De totes maneres, si ens ho mirem amb més fredor, la cosa no és tant greu: el percentatge de vot que puja Ciutadans (el 4% més: del 3,39% al 7,58%) és el que perd el PSC (el 4%: del 18,38% al 14,43%). En nombre de vots totals sí que sumen més, però això és donat a l'augment de participació, és a dir, a una mobilització important del vot "anti-independentista". L'efecte UPYD no els va afectar en absolut (només han obtingut 14.500 vots en tota Catalunya).

6) La CUP.

Els resultats són molt positius, com dèiem, però ens vam deixar enlluernar per unes enquestes irreals, sobretot l'enquesta de TV3 que donava 5-6 per la CUP. Crec que amb les enquestes hem d'aprendre una cosa d'una vegada per totes: les enquestes no l'encerten mai. En el cas del CEO, hi ha un petit plaer que és veure com el tòtil del cap del CEO, el senyor filo-convergent, pro-Bolonya i anti-CUP, Sr. Argelaguet, ha posat el seu càrrec a disposició de la Generalitat donades les nul·les capacitats d'aquest senyor a l'hora de fer prediccions: no es pot predir que CIU obtindrà 69-71 diputats i que al final en tinguin 50 com tampoc es pot dir que ERC en traurà 14 i que al final en tingui 21. Això no és una enquesta sinó una borda manipulació política dels resultats que a tu t'agradarien.

Pel que fa a la CUP hem de fer auto-crítica en algunes qüestions: no obtenir diputat a Girona ha estat un cop dur perquè molts ja el teníem coll avall. La gent de terres gironines s'havia fet un fart de repetir-ho: no és tant fàcil. El que sí sembla cert és que han obtingut molt bons resultats: 14.500 vots, el 4,21%. De fet, un percentatge més alt que a la província de Barcelona, però insuficient per entrar. Sempre havíem parlat dels 15.000 vots necessaris per entrar i no els hem obtingut. De fet, haguéssim necessitat una miqueta més donada l'alta participació. Però cal fer auto-crítica. El resultat a Girona ciutat és bo (5,63%), llavors, què ha passat? A la segona ciutat en grandària, Figueres, els resultats també són força positius: 4,40%. La meva opinió és que els resultats no han estat prou bons per compensar els "previsibles" mals resultats de les ciutats on la CUP tenia poc a pelar: Lloret (3a ciutat de la província, la CUP ha tret un 1,37%), Blanes (4a ciutat de la província, la CUP ha tret un 2,41%), Palafrugell (7a ciutat, la CUP té un 2,79%), Sant Feliu de Guíxols (8a ciutat, la CUP té un 1,82%), Roses (9a ciutat, la CUP té un 2,22%).

En canvi, els llocs on la CUP té presència s'han obtingut uns bons resultats, però insuficients per compensar tots aquests llocs. Girona i Figueres ja ho hem vist, Olot s'ha quedat amb el 4,24% (bon resultat, però insuficient per entrar), Salt sí ha complert amb un 5,54%, Banyoles molt bé amb un 6,24%, etc. Viladamat i Celrà, amb alcaldia de la CUP, han complert sobradament amb un 25,16% i un 13,90% respectivament.

El resultat de Ripoll (3,24%) ens indica que el vot de Reagrupament no ha vingut cap a la CUP. Els resultats a Ventdelplà (Breda) han estat del 6,38%... així que els seguidors de les tele-sèries de TV3 podeu estar satisfets entre els suports dels actors de La Riera i els resultats obtinguts a Ventdelplà.

Al final, i serveixi per Girona i altres llocs, això no són les municipals i tant compten els vots de Girona ciutat com els vots de Palafrugell. Com a conclusió, crec que cal treballar molt més l'expansió a les comarques gironines a llocs on la CUP està poc implantada, com a la Selva Marítima (Blanes, Lloret) com al Baix Empordà més turístic (Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols...). Només així millorarem resultats de cara a properes eleccions.

Els resultats de Tarragona província (12.800 vots, 3,58%) els considero molt positius tenint en compte la poca implantació de la CUP a ambdúes circumscripcions i l'efecte "vot útil" que crec que hi ha hagut. La gent no vota un partit que sap que no entrarà, i menys en aquestes eleccions. Malgrat això, els resultats són molt positius. Les dues províncies ens deixen alguns resultats puntuals molt bons, com per exemple a Valls (5,70%), Tivissa (5,85%), la Selva del Camp (4,96%), Ulldecona (5,04%), Tortosa (3,75%, recordem que s'està plantejant una candidatura per les municipals), Roquetes (4,52%), etc. I l'excel·lent resultat de Reus (5,32%) fruit de la boníssima feina feta pel grup municipal destapant el cas INNOVA.

En Jordi Martí ha estat bon predicador a la seva terra i ha obtingut bons resultats al Priorat: a Falset un 5,91%, a Cornudella 6,67%, Marçà 15,57%, el Masroig 8,30%, Ulldemolins 5,11%, Bellmunt del Priorat 14,20%, Capçanes 10,28%, etc. Uns dels millors resultats de la província, a Porrera, 11,53%... s'accepten bromes. I com no, el típic poble on la CUP és primera força: la Vilella Alta, amb un 34,48% del vot. Un resultats per imprimir i emmarcar a l'habitació:
http://www.parlament2012resultats.cat/09AU/DAU0943917399_L2.htm?d=2753
Un nou Hernani pels Països Catalans? Bromes a banda, bona feina de la CUP al Priorat.

El cas és que els resultats han estat fluixos a ciutats grans i punts febles de la Unitat Popular: Cambrils (5a ciutat, 2,35%), Salou (6a ciutat, 1,36%), Vila-Seca (10a ciutat, 1,54%), etc. El cas és que els resultats són en general molt positius, però era realment difícil entrar donada la escassa implantació de la CUP i la sociologia de la circumscripció. Crec que ens podem felicitar pels resultats obtinguts a Tarragona.

 El cas de la província de Lleida (6.300 vots, 3%) el considero semblant al de Tarragona. Bons resultats, però l'escassa implantació de la CUP feia difícil somiar amb un diputat. En el cas de Lleida ciutat el resultats és positiu: 2,64%. En el cas de les ciutats més grans de la circumscripció (Tàrrega, Mollerussa, Balaguer, Cervera, Solsona, Tremp, Alcarràs, Almacelles) els resultats són semblants, positius però insuficients per acostar-se remotament al 5%. Segurament, l'efecte "vot útil" ens ha perjudicat bastant. Crec que el resultat més destacable és el 4,80% de la Seu d'Urgell. Malgrat tot, com dic, crec que s'ha de fer una valoració prou positiva. Els resultats a nivell municipal més destacats són: Belianes 7,27%, Llobera 7,91%, Salàs de Pallars 7,98%, Sarroca 8,04%, Alt Àneu 8,20%, la Pobla de Cérvoles 8,21%, Alfés 8,69%, Soriguera 8,95%, Àger 9,19%, Riner 9,94%, Tarroja 10%, Torà 10,11%, Baix Pallars 14,15%, La Vansa i Fòrnols 10,71%, etc. De tots ells, em quedo amb Àger, que és un poble prou gran i no té CUP. Cosa que caldria plantejar-se... Així mateix, les opcions que la CUP tingui regidor a la Seu d'Urgell també comencen a ser factibles. Per cert, els resultats a la Vall d'Aran, únic territori de fora dels Països Catalans on la CUP es presentava, s'han obtingut 56 vots, l'1,34%.

En el cas de la circumscripció de Barcelona, moltes qüestions a analitzar que ara no podré fer en aquest text que pretenia ser breu. Em quedo amb el resultat a Barcelona ciutat, amb un 3,95% que posa els ciments dels 3 diputats i albira a l'horitzó la possibilitat d'un regidor a la ciutat en un futur. Els 31.640 vots obtinguts més que dupliquen els 12.000 de les municipals i s'ha de valorar com un gran èxit col·lectiu. Per barris, destaca el 6,33% de Gràcia (d'on és en David) i el 6,25% de Ciutat Vella. Els pitjors resultats són al districte de Sarrià-Sant Gervasi, 2,32%.

Satisfet pels resultats a "llocs difícils" històricament com Badia del Vallès 3,22%, Barberà del Vallès 3,28%, Ripollet 4,05%, Mollet del Vallès 2,25%, Montgat 2,89%... Reconciliació de Collbató amb la CUP amb un 3,56% i ascens important a l'Hospitalet de Llobregat amb 2,15% (venint d'un 0,64% de les municipals).

Preocupant el resultat a Arenys de Munt (4,66%), amb alcaldia de la CUP. També a Vic (3,60%) amb regidors de la CUP i la número 2 de la llista. I crec que també a Mataró (2,88%) s'ha de fer un plantejament. No tant pel resultat en sí, tenint en compte que a ciutats semblants en tamany ha estat força semblant: Terrassa 2,17%, Sabadell 3,57%, Badalona 2,32%, Gramenet 2,43%, Tarragona 2,97%, Lleida 2,64%, Cornellà 2,30% etc. sinó perquè a Mataró se la pressuposava un "feu" de la CUP i els resultats no acompanyen.

On sí han complert és a Berga 6,88%, Navàs 10,68% (alcaldia de la CUP), Molins de Rei 6,31%, Vilanova i la Geltrú 7,28% (i d'on és en Quim Arrufat), Vilafranca del Penedès 6,25%

També cal valorar molt positivament els resultats dels llocs on s'ha presentat fa poc la CUP sense haver-ho fet a les municipals: a Cabrils 2,83%, Calella 3,05%, Corbera de Llobregat 3,67%, Moià 5,53%, Sant Sadurní d'Anoia 5,06%, Sant Pol de Mar 3,82%... molta energia per posar-se a treballar de cara a les municipals.

En definitiva, crec que els resultats han estat positius o molt positius arreu, però certa priorització del discurs social en defecte del discurs més independentista ha pogut perjudicar en llocs on històricament s'havia recollit part d'aquest vot, sobretot a les municipals. En canvi, aquesta estratègia ha estat molt positiva de cara a uns bons resultats a l'àrea metropolitana de Barcelona i les grans ciutats del cinturó roig i Barcelona.

Ara toca posar-se a la feina i que aquestes expectatives generades siguin recompensades amb molt bona feina al Parlament!
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid