Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Privatització
El CatSalut privatitza la gestió sanitària de l'Escala i l'Ajuntament s'hi oposa

Metges de Catalunya avisa que s'ha donat "el tret de sortida a un procés de privatització del sistema sanitari públic"

30/11/2012 Salut

El Servei Català de Salut (CatSalut) ha adjudicat la gestió de l'àrea bàsica de salut de l'Escala (Alt Empordà) al grup Eulen, una empresa privada amb ànim de lucre especialitzada en serveis de neteja, seguretat i, des de fa poc, en assistència sociosanitària.

N'ha deixat fora l'ens que fa 12 anys que se n'ocupa i que també s'havia presentat al concurs públic convocat: la Fundació Salut Empordà, gestora fins ara del CAP de l’Escala i els consultoris de l’Armentera, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Viladamat, Albons i Bellcaire d’Empordà, a més de l’Hospital de Figueres i el Centre Sociosanitari Bernat Jaume de la mateixa ciutat.

La decisió ha provocat l'oposició radical de l'Ajuntament de l'Escala, que aquest dijous va aprovar per unanimitat una moció de rebuig a la privatització de serveis públics essencials com és la sanitat i que reclama "la fiscalització i control estrictes de qualsevol informe tècnic que pugui haver-se realitzat, parant especial atenció a que s’hagin atès en tot moment els criteris públics que han d’inspirar la contractació d’un servei com ara el de sanitat".

Així mateix, s'adhereix i dóna suport a les al·legacions que ja ha anunciat que formularà  la fundació Salut Empordà per mantenir l’actual sistema de gestió del CAP de l'Escala.

Restringit a empreses públiques sense ànim de lucre

El text destaca que l’Ajuntament de L’Escala "veu amb preocupació el gir que prenen els esdeveniments" i considera que "un equipament públic, un servei públic, una prioritat pública... mereixen una gestió pública i no sotmesa a les regles del benefici privat, de la gestió que busca, per davant de tot, el negoci". "La gestió d’un CAP reclama per la seva pròpia naturalesa que sigui l’interès públic el que es posi per davant de tot", sentencia.

Per tot plegat l’Ajuntament de L’Escala avisa que "observa un escenari preocupant pel que fa a la gestió de la sanitat local i, en concret, la licitació de la gestió del Centre d’Assistència Primària de l’Escala".

Tret de sortida al procés de privatització del sistema sanitari públic

De la seva banda, el sindicat Metges de Catalunya (MC) també reprova la decisió i afirma que suposa una “alteració històrica” del model sanitari públic català i "dóna el tret de sortida a un procés de privatització del sistema".

Per a MC, la nova adjudicació “tira per terra” la integració assistencial entre l’atenció primària, hospitalària i sociosanitària de la demarcació, i "trenca el contínuum assistencial dels pacients que postula el Pla de Salut 2011-2015 del Govern". Igualment, critica que el procés d’adjudicació s’hagi fet en ple període electoral i amb el Govern en funcions, “una maniobra que pot aixecar sospites”.

Més puntuació una empresa sense experiència que una entitat pública sanitària?

El consistori manifesta no entendre perquè una empresa privada dedicada als sectors de la neteja, seguretat o ETT "podria arribar a tenir més puntuació en un concurs de gestió sanitària que una empresa dedicada des de sempre a la salut, amb professionals de la salut en la seva nòmina i amb unes credencials d’experiència i efectivitat sobradament contrastades".

Així mateix, Metges de Catalunya també denuncia que s'hagi adjudicat la gestió de l'ABS a un una empresa privada i que en canvi s'hagi desbancat la Fundació Salut Empordà, entitat sense ànim de lucre que ha gestionat durant els darrers 12 anys l'ABS. Per això el sindicat censura la decisió del CatSalut d’adjudicar el control dels centres a una empresa “sense experiència en la gestió sanitària, subjecte a la lògica del capital privat i que té com a objectiu principal el benefici econòmic”. 

Només 10.000 euros de diferència

Segons el Servei Català de Salut el grup Eulen tenia una millor puntuació tant de la proposta tècnica com l'econòmica.

Tanmateix, diverses informacions periodístiques apunten que la diferència econòmica entre l’oferta d’Eulen i la de la Fundació Salut Empordà era de menys de 10.000 euros, sobre un total de 2,4 milions d’euros anuals.

En canvi, des del punt de vista tècnic, MC se sorprèn que la valoració de la fundació sigui inferior, tenint en compte els indicadors positius que li atorga el darrer informe de la Central de Resultats del Departament de Salut i els reconeixements que rep per la seva gestió hospitalària, com el guardó Hospitals TOP 20 d’aquest any, que contrasten amb l’escassa experiència de la multinacional Eulen en l’àmbit sanitari.

Ara les dues entitats disposen de 10 dies per presentar la documentació i les al·legacions que considerin oportunes, abans que s’adjudiqui definitivament la gestió dels centres per un període de 10 anys.

En total s'han tret a concurs 16 àrees bàsiques de salut de Catalunya, de les quals tres es troben a la demarcació de Girona. A banda de la de l'Escala, també hi ha la Vall d'en Bas i Cassà de la Selva, que en el seu cas mantenen l'entitat que les gestiona actualment.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid